FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 28. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je kako od nove Vlade RH u prvih stotinu dana mandata očekuje preokretanje negativnih gospodarskih trendova, stvaranje temelja za veće zapošljavanje i za izlazak iz krize. "Naravno da u stotinu dana nije moguće čudo i ne može se učiniti sve, ali je važno da građani prepoznaju dobar pravac i da se pobudi novi optimizam", izjavio je predsjednik Josipović u večerašnjem intervjuu za Media servis. Na pitanje koliko optimizam građana može pomoći novoj Vladi, Josipović je odgovorio kako je dobro što građani vjeruju novoj Vladi, jer to jača Vladino samopouzdanje i spremnost građana da prihvate reforme te sami na najbolji način sudjeluju u pozitivnim tendencijama. Napomenuo je kako reforme ne moraju slijediti samo nešto neugodno, već i dati dobro - dobivanje većeg broja radnih mjesta, otvaranje novih perspektiva, da će se Hrvatska dobro pozicionirati u nastavku europskog procesa i slično. U vezi s najavama iz Vlade i guvernera HNB-a Željka Rohatinskog o potrebi velikih rezanja proračuna, predsjednik Josipović odgovorio je kako proračun treba smanjiti, ali i očuvati normalno funkcioniranje države. Upitan treba li povećati PDV, odgovorio je kako je sve "stvar izračuna". Ako će se ići, a vjerojatno hoće - na povećanje stope PDV-a, mora se osigurati i socijalna dimenzija tj. da se osigura određena kompenzacija najsiromašnijim slojevima, bilo diferencijalnom stopom PDV-a ili putem drugih socijalnih mjera, dodao je. Na pitanje o najavi objavljivanja registra hrvatskih branitelja, Josipović je odgovorio kako vjeruje da nema nikoga tko vjeruje da bi oni koji su temeljem lažne dokumentacije i izjava stekli status, trebali zadržati privilegije koja iz toga proizlaze. "To je pitanje pravednosti i upravljanja resursima", ocijenio je Josipović, dodavši kako smatra da se tu ne radi o nekom prevelikom broju ljudi. Upitan o zahtjevu Ustavnom sudu za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije, Josipović je ponovio kako je taj Zakon neprihvatljiv te da je taj postupak bio njegova zakonska i moralna obaveza. Dodao je kako je s tim čekao jer je u vrijeme izbora to bilo prijeporno pitanje između stranaka pa je htio izbjeći dojam da navija za nekoga.

OSIJEK - Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a i bivši ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić izjavio je danas u Osijeku kako je objava registra hrvatskih branitelja, koju najavljuje novi ministar branitelja Predrag Matić, suprotna Ustavu i hrvatskim zakonima, što bi moglo uzrokovati tisuće tužbi branitelja protiv države. Ivić je kazao kako Ustav "jamči zaštitu osobnih podataka svim hrvatskim građanima, a time i hrvatskim braniteljima", te da je zapreka objavi toga registra i zakon o zaštiti tajnosti osobnih podataka, ali i niz drugih pravnih propisa. "Želim upozoriti kako bi svatko tko bi objavio registar hrvatskih branitelja počinio protuzakonito djelo, a to će rezultirati tisućama tužbi protiv hrvatske države, koja će ih, siguran sam, izgubiti na sudu", rekao je Ivić. Dodao je da će kao hrvatski branitelj i invalid Domovinskog rata i osobno podnijeti tužbu ako se objavi registar branitelja "jer, kao i tisuće drugih branitelja, ne želi da s podatcima o njegovu ratnom putu raspravlja ulica". "Ne želimo da o tome je li tko bio hrvatski branitelj odlučuje ulica i da se ponovno stvara javni linč i progon branitelja. Provjere treba raditi, ali neka institucije rade svoj posao, bez hajke", rekao je Ivić. Dodao je kako su proteklih godina u ministarstvu stalno obavljane provjere osoba, za koje su postojale naznake da su zloupotrijebile status hrvatskoga branitelja te da je u zadnjih nekoliko godina iz registra hrvatskih branitelja izbrisano više od 2500 osoba. Budući da ministar Matić u medijima najavljuje kako će se registrom branitelja baviti policija, državno odvjetništvo i ministarstvo obrane, Ivić ga je pozvao da pretraži arhiv ministarstva branitelja jer će tamo naći velik broj dopisa koje je to ministarstvo uputilo upravo tim ustanovama radi provjere statusa hrvatskog branitelja za osobe protiv kojih su pristigle, najčešće anonimne, prijave.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je večeras kako je Zakon o ništetnosti u skladu s Ustavom RH i štiti najveće vrednote Ustava, zaštitu suvereniteta i vladavinu prava. "Nema razloga za ocjenom ustavnosti i vjerujem da će zakon ostati na snazi. Ne radi se o organskom zakonu, bila je dovoljna većina kojom je izglasan (u Hrvatskom saboru), ne radi se o izbornom zakonu niti o ustrojstvu državne uprave", istaknula je Kosor u izjavi objavljenoj na internetskim stranicama HDZ-a. Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je Ustavnom sudu Republike Hrvatske zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije, izvijestio je jučer Ured predsjednika Republike Hrvatske. U Zahtjevu predsjednika Josipovića se ističe kako Zakon narušava ustavno pravo branitelja iz Domovinskog rata na obranu u mogućem kaznenom postupku zbog ratnih zločina, da ih izlaže pravnoj nesigurnosti i da im uskraćuje mogućnost da u suradnji s nadležnim tijelima Republike Srbije otklone neosnovane optužbe. Uz to, s obzirom da je riječ o organskom zakonu, predsjednik Republike Hrvatske smatra da Hrvatski sabor Zakon o ništetnosti nije donio Ustavom propisanom većinom. U Zahtjevu predsjednika Josipovića se ističe i to kako je njime, protivno Ustavu, dana ovlast ministru pravosuđa da odlučuje hoće li se ili neće provesti neka od radnji iz nadležnosti redovnih sudova, te da je Zakon u suprotnosti s ustavnim odredbama o odnosu međunarodnih ugovora i domaćih zakona.

ZAGREB - Braniteljski tim bivšeg premijera Ive Sanadera, optuženog zbog korupcije i ratnog profiterstva, večeras je osudio suspenziju pomoćnika glavnog ravnatelja policije i načelnika Uprave za posebne poslove sigurnosti Davora Blaževića, kojega je ministar policije Ranko Ostojić danas udaljio iz službe zbog teže povrede službene dužnosti. Rješenjem ministra Ranka Ostojića, Blažević je danas privremeno udaljen iz službe te je najavljeno da će protiv njega biti pokrenut stegovni postupak jer se iz fotografija objavljenih u dnevnom tisku vidi kako je Blažević kontaktirao sa Sanaderom, kojemu je godinama bio osobni tjelohranitelj. U priopćenju Odjela za odnose s javnošću MUP-a navodi se da su danas u dnevnom tisku objavljene fotografije iz kojih se zaključuje kako je Davor Blažević kontaktirao s Ivom Sanaderom, okrivljenikom za više teških kaznenih djela, koji se uz jamčevinu brani sa slobode. Time je, navode iz MUP-a, Davor Blažević naštetio ugledu i interesima policijske službe. Sanaderov odvjetnički tim, pak, ocjenjuje da iz rješenja ministra Ostojića proizlazi kako je jedini razlog za takvu odluku "činjenica da je gospodin Blažević prije nekoliko dana Sanaderovu odvjetniku Goranu Suiću nosio pakete". "Ne ulazeći u pitanje kome su paketi bili namijenjeni, navedeno ministrovo rješenje implicira da nitko, a posebno djelatnici MUP-a, ne smiju kontaktirati ne samo s gospodinom Sanaderom nego i s njegovim odvjetnicima. Ne moramo posebno podsjećati na to da Sanader, po Ustavu i Zakonu, nije osoba koja je počinila bilo kakvo kazneno djelo, niti postoje bilo koji drugi propisi koji bi ograničavali njega odnosno druge građane Republike Hrvatske da međusobno slobodno komuniciraju", navodi u priopćenju Sanaderov odvjetnički tim - Čedo Prodanović, Jadranka Sloković i Goran Suić. Odvjetnici tvrde i da iz službenog priopćenja MUP-a "proizlazi upravo suprotno", a za što, kako ističu ne vide uporište u odredbama Zakona o policiji na koje se ministar poziva". Stoga ovo rješenje tumače kao "prijeteću poruku" ne samo Sanaderovim odvjetnicima nego i "ostalim građanima s ozbiljnim posljedicama po stanje ljudskih prava i temeljnih sloboda".

SPLIT - Dugogodišnji član HDZ-a i bivši saborski zastupnik Jerko Rošin izbačen je na izvanrednoj sjednici splitsko-dalmatinskog županijskog HDZ-a iz stranke, potvrdio je Rošin večeras za Hinu te rekao kako ga žalosti što je to doznao od medija. "Čudno se osjećam. Vjerojatno nisu bili zadovoljni onim što sam nedavno izjavio u medijima, a kazao sam istinu, t.j. da su izborni rezultati stranke bili loši te da je Željko Kerum dobro procijenio kad se odlučio koalirati s HDZ-om", kazao je Rošin.Kako je rekao, on na današnje izbacivanje iz stranke neće reagirati, no žalosno je, dodao je, što je za izbacivanje doznao od novinara. "Iz stranke me nitko nije zvao. Ne žalim ni zbog čega. Ne želim se nametati onima koji me neće", istaknuo je. Jerko Rošin, jedan od bliskih prijatelja bivšeg premijera Ive Sanadera za čiju je slobodu jamčio svojim stanom, prije dva tjedna dao je ostavku na mjesto potpredsjednika splitskoga gradskog odbora HDZ-a. Tada je rekao da ostaje članom gradskog odbora HDZ-a. Župan Ante Sanader koji je i predsjednik povjerenstva županijskog HDZ-a večeras nije bio dostupan za izjavu o Rošinovu izbacivanju iz stranke.

ZAGREB - Posada Jadrolinijina katamarana „Silbe“ na državnoj brzobrodskoj liniji Rijeka-Rab, između otoka Krka i Cresa, 1,4 nautičke milje jugozapadno od rta Glavotoka u 15,45 sati iz mora je spasila ribara iz Malinske. Kako je priopćilo ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, riječ je o ribaru Darku Mršiću koji je, pothlađen i iscrpljen, bio 15 minuta u moru s temperaturom oko 12 Celzijevih stupnjeva. Njegova brodica nastavila je ploviti vrteći se u krug. Pomorska se nezgoda dogodila kad mu je pri ribarenju ruka zapela o konop od vrše. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa sjedištem u Rijeci u akciju je poslala dežurnu posadu "Silbe", brodice riječke lučke kapetanije, koja je u 16,35 sati preuzela ribara te nastavila ploviti prema Rabu. U akciju se uključila i ribarica „Banica“, koja je ribara preuzela i odvezla ga u Malinsku. "Banica" je uspjela zaustaviti brodicu ribara koji je upao u more te su i nju privezali uz bok broda i doteglili ju u luku u Malinskoj.

DUBROVNIK - Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić danas je potpisao ugovore o stipendiranju darovitih učenika i studenata te onih koji se školuju za deficitarna zanimanja u županiji. Stipendije za darovite dobilo je sedam učenika i 16 studenata, a za deficitarna zanimanja, u koja se ubrajaju medicinska sestra, liječnik, magistri fizike-nastavnička zvanja, edukacijske rehabilitacije i psihologije te slastičar i stolar, dobila su dva učenika i šest studenata. Župan Dobroslavić u toj je prigodi naglasio kako županija za stipendiranje učenika i studenta izdvaja 750.000 kuna na godinu te kako je u ovoj godini u osnovne i srednje škole uložila 7,68 milijuna kuna.

SPLIT - U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Splitu danas je pred prepunim gledalištem, s mnogobrojnim hrvatskim glumcima, održana komemoracija za jučer preminuloga splitskog i hrvatskog glumca Antu Čedu Martinića. "Prerano je otišao Ante Čedo Martinić, ne samo za obitelj već i za kazalište, za sve nas. Ostali smo zatečeni njegovom smrću, preranim odlaskom, no on je sada gore s Borisom Dvornikom, Zdravkom Krstulović, Josipom Gendom, Ilijom Zovkom", rekla je na komemoraciji splitska dogradonačelnica Anđelka Visković, zahvalivši Anti Martiniću "u ime grada na svemu što je učinio". "Iako smo znali da je bio teško bolestan, nadali smo se, vjerovali, mislili da će ga smrt ipak zaobići", kazao je dramaturg, teatrolog, književnik i redatelj Vlatko Perković u emotivnom oproštajnom govoru. Duško Mucalo, v.d. intendanta splitskog kazališta, istaknuo je da će Ante Čedo Martinić svima nedostajati, dodavši kako je bio "velik glumac i velik čovjek, samozatajan i skroman". Ante Čedo Martinić rođen je 27. siječnja 1960. u Pučišćima na Braču. Bio je nezaobilazan glumac u repertoaru Drame splitskog HNK tijekom gotovo trideset godina. Glumčev ispraćaj bit će u četvrtak na splitskom groblju Lovrincu, a nakon toga u njegovim rodnim Pučišćima na otoku Braču.

ZAGREB - U zagrebačkoj Zračnoj luci uhićen je 45-godišnji Aleksandar Pejić, bivši bliski suradnik Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, za kojim srbijanska policija već dulje traga. Kako je večeras Hini potvrdio glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova RH Krunoslav Borovec, Pejić je uhićen u petak na temelju međunarodne tjeralice srbijanskog MUP-a. Jocićev suradnik zrakoplovom je doputovao iz Amsterdama u Zračnu luku Zagreb, gdje su na carini utvrdili kako ga već nekoliko godina traži MUP Srbije. Pejiću je potom na zagrebačkom Županijskom sudu određen ekstradicijski pritvor. Hrvatski mediji pišu kako srbijanska policija Pejića traži zbog poslova s drogom, u koje je bio uključen dok je surađivao s Jocićem, te da je na Županijskom sudu izrazio protivljenje izručenju Srbiji, što bi moglo odužiti postupak izručenja. Pejić navodno osim srpskoga ima i državljanstvo BiH, ali i nizozemsku putovnicu. Sa Sretenom Jocićem, kojemu se u Beogradu sudi zbog ubojstva novinara i suvlasnika tjednika "Nacional" Ive Pukanića, Pejić je navodno počeo surađivati početkom 90-tih, kada je sudjelovao u krijumčarenju droge iz Bugarske u Srbiju.

ČAKOVEC - U obiteljskoj kući u Pribislavcu danas je rano popodne 18-godišnji mladić, izrađujući priručnu pirotehničku napravu, izazvao detonaciju od koje je zadobio teške ozljede. Kako je priopćila međimurska Policijska uprava (PU), mladić je za priručnu napravu upotrijebio barutno punjenje koje je prije izvadio iz više komada petarda. U jednom je trenutku, koristeći se čavlom i kombinirkama, izazvao detonaciju od koje je zadobio teške ozljede. Najprije je prevezen u čakovečku bolnicu, a nakon toga zbog težine ozljeda u zagrebački Klinički bolnički centar u Dubravi. Njegova majka je lakše ozlijeđena, a djed i baka, koji su također bili u istoj prostoriji, nisu ozlijeđeni. Policija upozorava građane na krajnji oprez pri uporabi pirotehničkih sredstava, da nikako ne vade barut iz kupljenih pirotehničkih sredstava, niti da od tih barutnih punjenja izrađuju priručne naprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙