FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarski novinari štrajkaju glađu zbog političkih pritisaka

BUDIMPEŠTA, 22. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Mala skupina televizijskih urednika ulogorila se ispred zgrade mmađarske javne televizije i štrajka glađu prosvjedujući zbog, kako kažu, raširenog vladinog manipuliranja vijestima.

Mađarska televizija i vlada optužbe odbacuju ali je ovaj spor premijeru Viktoru Orbanu s desnog centra donio nove kritike nakon što je uveo zakon za koji kritičari kažu da ograničava neovisnost medija i slobodu izražavanja.

Zakon o medijima, koji je podržala vladina dvotrećinska većina u parlamentu, tražio je od medija da osiguraju uravnoteženo izvještavanje i da se registriraju kod državnih vlasti. Zakon je izazvao kritike u Europi te je izmijenjen nakon što je Europska komisija zaprijetila poduzeti pravne korake.

No sadašnji i bivši urednici mađarske javne radio-televizije agenciji Reuters su rekli da vlada još uvijek može manipulirati sadržajem vijesti te da to rutinski i čini.

"Dobijali smo upute o očekivanjima od bilo koje priče, što ona mora sugerirati", rekao je Norbert Fekete, bivši urednik večernjih vijesti koji je otpušten u srpnju. "Stalna pojava je bio pritisak da se prethodna socijalistička vlada prikazuje u negativnom svjetlu. A u ovom se režimu dešavaju samo dobre stvari".

Štrajk glađu je pokrenuo navodni pokušaj da se iz svih informativnih programa izbaci bivši predsjednik mađarskog Vrhovnog suda Zoltan Lomnici kojega je imenovala prethodna socijalistička vlada. Urednicima je naloženo da ga ne intervjuiraju i prikazuju na ekranima, čak i da zamagljuju njegovu sliku, rekli su urednici lokalnim medijima.

"Od demokratske tranzicije sve su vlade pokušavale utjecati na vijesti", rekao je čelnik sindikata televizijskih djelatnika Balazs Nagy Navarro. "No ovi ljudi prelaze sve granice. Iskrivljuju, lažiraju informaciju. Ovaj slučaj Lomnici samo je vrh ledenog brijega", rekao je Navarro koji je štrajk glađu počeo 10. prosinca s nekoliko kolega.

Jedan mađarski stručnjak za medije, sveučilišni profesor Peter Molnar, rekao je da je za stanje kriv novi zakon o medijima jer je za primjenu regulacije medija odredio savjet politički imenovanih osoba koje zažmire kada se vlada upliće u izvještavanje. "Sadašnji zakon omogućuje dvotrećinskoj vladajućoj većini ekskluzivan nadzor nad medijima. To neovisnot čini nemogućom", rekao je Molnar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙