FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAK-ova prometna prognoza za blagdane

ZAGREB, 22. prosinca 2011. (Hina) - Na svim cestama, posebice gradskim prometnicama, vrlo gust promet očekuje se u dvije subote, na Badnjak, 24. prosinca, i Silvestrovo, 31. prosinca, prognoza je prometa za blagdane Hrvatskog auto kluba (HAK) koji ujedno poziva vozače da voze pozorno i bistre glave.

Uz izraziti problem oko parkirnih mjesta, posebice u većim gradovima i oko velikih opskrbnih centara, tih dana u podnevnom i poslijepodnevnom dijelu petka, 23. prosinca, i subote, 31. prosinca, očekuje se i vrlo gust izlaz vozila iz velikih gradova.

Velik broj hrvatskih građana i inozemnih turista zbog produženog vikenda u nedjelju, 8. siječnja nove 2012. godine, ispunit će važnije državne ceste i autoceste. Najprije će se to osjetiti na naplatnim kućicama ispred Zagreba, u Lučkom, Ivanjoj Reci, a slično se očekuje i u Karlovcu te trajektnim lukama i na graničnim prijelazima, na ulazu/izlazu u Hrvatsku, Bregana, Macelj, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija, kao i na izlazu iz Hrvatske na graničnim prijelazima Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Bajakovo, Vinjani.

Zabrana prometa teretnim motornim vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim je državnim cestama u petak, 23. prosinca, od 15 do 23 sata i u ponedjeljak, 26. prosinca, od 14 do 23 sata, u petak, 30. prosinca, od 15 do 23 sata te u nedjelju, 1. siječnja 2012. godine, od 14 do 23 sata, u četvrtak, 5. siječnja 2012. godine, uoči Sveta Tri kralja, od 15 do 23 sata i u nedjelju, 8. siječnja 2012. godine, od 12 do 23 sata. To posebice vrijedi na cestama D8 (Jadranskoj magistrali), D66, Pula-Raša-Opatija, D21, Kaštel-Buje-čvor Kanfanar,D23, Žuta Lokva-Senj, D39, Šestanovac-Dupci, D9, Metković-Opuzen.

Važno je upozoriti kako valja voziti oprezno u dane blagdana Božića i proslave Nove godine, kako u gradskoj vožnji gdje, ističu iz HAK-a, vozači moraju biti susretljivi, strpljivi i bistre glave, te prilagoditi vožnju uvjetima na kolniku.

Moguće oborine, posebice moguć snijeg u gorju, vjetar u priobalju i dr. tek su dio čimbenika koji će utjecati na promet. Budu li vladali zimski uvjeti, HAK stoga savjetuje svima koji će u te dane voziti po hrvatskim te cestama u susjednim državama, neka pripreme svoje vozilo. A zimska oprema najsigurniji je pratitelj vozača, ističu u HAK-u.

HAK uz hrvatske ceste ističe i važnije prometnice u inozemstvu na kojima se prvih dana Nove 2012. očekuje vrlo jak promet: u Austriji su to, prije svih, Tauern, Inntal i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga, u Italiji ceste prema Austriji i Švicarskoj, a u Švicarskoj područja Gottharda, St. Gallena i Zuricha, odnosno ski-ceste.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙