FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kronologija zbivanja u HNS-u od prosinačke izborne skupštine

ZAGREB, 21. prosinca 2011. (Hina) - Kronologija zbivanja u HNS-u od prosinačke izborne skupštine:

17. prosinca 2010. - Na Izbornoj skupštini HNS-a u napetoj atmosferi Vlatko Marković izabran je po četvrti puta za predsjednika HNS-a (na čelu Saveza je od 1998.). Dobio je samo glas više (25-24) od svog protukandidata Igora Štimca, koji je nakon skupštine osporio Markovićev izbor, kazavši da je bilo brojnih nepravilnosti, te da je prekršen statut HNS-a i Zakon o sportu. Marković je izabran uz potporu izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, kojeg se smatra najmoćnijim čovjekom u hrvatskom nogometu.

20. veljače 2011. - Pristaše Igora Štimca su na izvanrednoj izbornoj skupštini HNS-a jednoglasno izabrali Štimca za predsjednika Saveza. Na izvanrednoj izbornoj skupštini nazočilo je 25 od 49 delegata, čime je Skupština po njihovu tumačenju dobila legitimitet, a svi nazočni su svoj glas dali Štimcu. Na toj skupštini donijeta je odluka o poništenju svih odluka sa "prosinačke skupštine". Nakon tog događaja Ured za opću upravu grada Zagreba, odnosno Ministarstvo uprave dobili su težak zadatak da utvrde tko ima legitimitet da predstavlja HNS.

25. ožujka 2011. - Disciplinska komisija Hrvatskog nogometnog saveza suspendirala je na dvije godine Igora Štimca i sve sudionike izvanredne skupštine održane 20. veljače na kojoj je Štimac izabran za predsjednika HNS-a. Suspendirano je ukupno 27 osoba.

27. ožujka 2011. - Nogometni djelatnici okupljeni oko Igora Štimca održali su radni sastanak na kojem su zaključili da ne priznaju legitimitet predsjednika HNS-a Vlatka Markovića i aktualnog vodstva Saveza, a time niti odluku o suspenziji.

7. travnja 2011. - Skupština Hrvatskog nogometnog saveza dala je podršku aktualnom vodstvu HNS-a i predsjedniku Vlatku Markoviću, te je prihvatila proračun za ovu godinu, koji iznosi 93 milijuna kuna. Skupština, koju je predsjednik Vlatko Marković prvotno sazvao za 19. travnja, održana je 12 dana ranije u nazočnosti 25 izaslanika županijskih nogometnih saveza, što je minimalni broj za kvorum, a među njima nije bilo suspendiranih delegata koji su na izvanrednoj skupštini 20. veljače dali podršku Igoru Štimcu.

6. srpnja 2011. - Ministarstva uprave donijelo je odluku po kojoj se zahtjev za poništenjem prosinačke skupštine tretira kao predstavka građana, te da ministarstvo po tome ne može postupiti, već da je to u nadležnosti zagrebačkog Uredu za opću upravu. Taj ured je već ranije donio odluku po kojoj je Vlatko Marković ispravno upisan kao predsjednik HNS-a. "Odluka Ministarstva uprave za mene je potpuno očekivana i svima koji poznaju zakon i pravnu proceduru jedina logična, te je ona definitivna potvrda da su prosinački izbori i moj izbor bili u skladu s propisima", izjavio je predsjednik HNS-a Vlatko Marković.

8. srpnja 2011. - Igor Štimac odustao je od borbe za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza nakon što je Ministarstvo uprave, odnosno Ured za opću upravu Grada Zagreba, odbio njegovu žalbu na izbor Vlatka Markovića. Štimac je rekao da se više ne misli kandidirati, te da je njegova misija završena.

10. prosinca 2011. - Dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i bivšem nogometnom sucu Željku Širiću te predsjedniku Sudačke komisije Stjepanu Djedoviću istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor. Dvojicu nogometnih djelatnika se tereti za primanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti, i to u razdoblju nakon što su prestali aktivno suditi na nogometnim terenima i postali nogometni dužnosnici. Širić i Djedović uhićeni su nakon što su od prikrivenog USKOK-ova suradnika, a riječ je o predsjedniku Hajduka Hrvoju Malešu, uzeli 30.000 eura za suđenja na utakmicama prve Hrvatske nogometne lige. Maleš je od dvojca tražio pošteno suđenje za Hajduk u HNL-u na proljeće, a oni su od njega tražili 95.000 eura. Rekao im je kako Hajduk nema crne fondove, te im je obećao samo 30.000 eura. Primopredaja je obavljena dva dana ranije u zagrebačkom hotelu Antunović, gdje je Maleš došao ozvučen, a odmah potom Širića i Djedovića je iznenadio USKOK, uhvativši ih "s rukama u medu".

13. prosinca 2011. - Petnaestorica optuženih u slučaju "Offside" su na zagrebačkom Županijskom sudu proglašeni krivima za namještanje utakmica Prve hrvatske nogometne lige, pri čemu su dvojica nepravomoćno osuđena na uvjetne, a ostali na zatvorske kazne od šest do deset mjeseci, dok ih većina u roku od 15 dana moraju vratiti nezakonito stečenih 1,2 milijuna kuna. Nogometaši i sportski djelatnici Croatia Sesveta, Varteksa i Međimurja su nakon sedam mjeseci suđenja osuđeni za namještanje osam prvoligaških utakmica i tri pokušaja namještanja.

14. prosinca 2011. - Budući ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović (SDP) izjavio je da je vrh HNS jedna velika ustajala močvara, te da ju treba pod hitno isušiti, a Zdravku Mamiću poručio je da je kukavica te bahati licemjer, koji misli samo na sebe.

18. prosinca 2011. - Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić u emisiji HTV-a "Nedeljom u 2" optužio je predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša da je tražio njega da Hajduku pusti da osvoji Kup, budući da će Dinamo ionako biti prvak.

- Maleš je to odbacio, kazavši kako Mamić laže kako bi skrenuo pažnju sa lopova i reketara na nekoga drugoga.

19. prosinca 2011. - Bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimir Boban u razgovoru za Sportske novosti pozvao je vodeće ljude Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatka Markovića i Zorislava Srebrića da podnesu ostavke zbog 'sramotnog i nepodnošljivog stanja' u hrvatskom nogometu."Marković i Srebrić najodgovorniji su za ovaj cirkus i neoprostivo stanje u našem nogometu. Zato moraju časno otići, a ne nečasno ostati," kazao je Boban. On se obrušio i na izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića. "Mamić je najutjecajniji čovjek u našem nogometu, ali je hodajuća definicija sukoba interesa. Dinamo je Mamićev kmet, hrvatski nogomet je Mamićev feud, a Mamić vlasnik bez vlasničkog lista", rekao je Boban.

- Rekorder po broju nastupa za hrvatsku reprezentaciju Dario Šimić već je ranije pozvao na smjenu Vlatka Markovića, te je najavio da bi se mogao kandidirati za predsjednika HNS-a.

21. prosinca 2011. - Na redovitoj skupštini Hrvatskoga nogometnog saveza nije bilo glasovanja o povjerenju predsjedniku HNS-a Vlatku Markoviću. Također, sjednicu Skupštine je prije njena završetka napustio predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš i još neki protivnici sadašnjeg vodstva HNS-a. Maleš je istaknuo je da se napokon mora raspraviti o kriminalu u sportu. "Potpredsjednik saveza je u zatvoru, a sudačka komisija je raspuštena zbog primanja mita, a mi govorino o bojanju kuće koja je bez temelja", rekao je Maleš. Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić je one koji su napustili sjednicu nazvao "luzerima", kazavši kako oni samo razmišljaju o novcu HNS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙