FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

LJUBLJANA - Zastupnici šestog saziva slovenskog parlamenta, izabranog na prijevremenim izborima 6. prosinca, započeli su u srijedu ujutro sa svojom prvom konstituirajućom sjednicom na kojoj trebaju izabrati predsjednika i tijela parlamenta, no već na početku prijepori oko izbora predsjednika pokazali su da o tome nema suglasnosti ni među potencijalnim koalicijskim partnerima. Tijekom prijepodneva potvrđeni su svi zastupnički mandati, a u popodnevnim satima zastupnici bi morali glasovati o budućem predsjedniku parlamenta, kojeg treba izabrati natpolovičnom većinom od 46 glasova, te izabrati parlamentarna tijela, što je uvjet da parlament može početi aktivno djelovati. Relativni pobjednik prijevremenih izbora i vjerojatni mandatar za sastav nove vlade Zoran Janković potvrdio je novinarima uoči početka sjednice da je za to mjesto predložio zastupnicu njegove stranke Pozitivna Slovenija Mašu Kociper i da će stranka inzistirati na njezinu imenovanju. S druge strane, stranka Socijalnih demokrata (SD), za koju se pretpostavljalo da će u koaliciji s Jankovićem predstavljati jezgro buduće koalicijske vlade, predložila je za mjesto predsjednika, uz potpise svih 10 svojih zastupnika, čelnika stranke i dosadašnjeg premijera Boruta Pahora. Premijer na odlasku sudjeluje na konstituirajućoj sjednici nakon što je u utorak otpušten iz bolnice u kojoj je proveo osam dana zbog teške upale uha.

PEKING - Sjeverna Koreja uspostavit će umjesto osobne diktature kolektivnu vlast, nakon smrti Kim Jong-ila, iako će njegov neiskusni sin biti na čelu vladajuće klike, objavio je izvor blizak Pjongjangu i Pekingu. Izvor je dodao da je vojska, koja želi razviti nuklearni arsenal, obećala vjernost Kim Jong-unu koji preuzima čelo obiteljske dinastije što vlada zemljom od utemeljenja Sjeverne Koreje nakon Drugog svjetskog rata. To je prvi signal da Sjeverna Koreja kreće pravcem koji su mnogi predvidjeli, odnosno da će njome vladati skupina ljudi po prvi puta otkako je osnovana 1948. I Kim Jong-il i njegov otac Kim Il-sung bili su svemoćni, autoritarni vladari te izolirane države. Stanje u Sjevernoj Koreji čini se stabilnim otkako je vojska poduprla Kim Jong-una, rekao je izvor.

DAMASK - Pristaše oporbe optužile su u srijedu sirijski režim da je počinio "pokolj" prethodnog dana na sjeveru zemlje gdje su sigurnosne snage usmrtile 111 civila kad su pokušali pobjeći iz sela. Utorak je bio jedan od najsmrtonosnijih dana od početka pobune, polovicom ožujka, protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, u čijoj represiji je poginulo više od 5000 osoba u devet mjeseci, prema procjeni UN-a. Sirijski opservatorij za ljudska prava u srijedu je objavio da je prethodnog dana počinjen "pokolj" u Kafrueidu gdje su sigurnosne snage usmrtile 111 civila, u selu smještenom u području Džabal al-Zauia, više od 330 km sjeverno od Damaska. Ta udruga sa sjedištem u Velikoj Britaniji objavila je u utorak da je "više desetaka civila" ondje okružila vojska. Ti novi podaci povećavaju broj ubijenih civila u utorak u Siriji na 123, jer ih je 12 poginulo u pucnjavi snaga sigurnosti u Homsu.

TOKIO - Japanska vlada je u srijedu objavila novi vremenski plan sanacije nuklearne centrale Fukushime stradale u potresu, kojim se predviđa njezino rušenje koje će se protegnuti kroz razdoblje od 40 godina s obzirom na jako teško stanje u kojemu je centrala i na novu tehnologiju nužnu za taj pothvat. "Radovi će se izvoditi u više etapa", rekao je na tiskovnoj konferenciji Goshi Hosono, ministar za okoliš zadužen za havariju. Vađenje iskorištenog goriva iz deaktivacijskih bazena treba početi za otprilike dvije godine i potrajat će nekoliko godina, a istodobno će se ojačati sustavi hlađenja reaktora i bazena kao i različita postrojenja. Vađenje otopljenog goriva iz reaktora 1, 2 i 3 počet će za deset godina i trajat će više od dva desetljeća. U oba ova slučaja nužna je nova tehnologija, istaknuo je Hosono, budući da se stručnjaci prvi put susreću s ovakvim slučajem: zgrade su oštećene, razina radijacije povišena a gorivo je u cijelosti ili djelomično palo na pod betonske oplate u trima od šest reaktora. Potpuna sanacija centrale koja je teško stradala u potresu i tsunamiju 11. ožujka završit će se tek za 40 godina, predviđa država. Japanska vlada je u petak odlučila staviti oštećene reaktore Fukushime u hladni pogon, što je važna etapa koja označava stabilizaciju centrale i najavljuje pripremu njezina rušenja.

SARAJEVO - Bosanskohercegovačka policija uspjela je pronaći i uhititi Moniku Simonović koja je osumnjičena za najteže ratne zločine počinjene na području Brčkog, potvrđeno je u srijedu iz policijskih izvora u tom gradu. Glasnogovornik brčanske policje Halid Emkić izjavio je kako je Simonović uhićena u utorak navečer u Prijedoru, gdje je pronađena nakon dugogodišnjeg bijega od pravde. Simonović je osumnjičena da je zajedno s Goranom Jelisićem zvanim Adolf, kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 1999. godine osudio na 40 godina zatvora, sudjelovala u brutalnim ubojstvima i zlostavljanjima Hrvata i Bošnjaka koji su bili zatočeni u brčanskom logoru "Luka". Ime Monike Simonović postalo je poznato upravo tijekom svjedočenja žrtava zlostavljanja za koje je osuđen Jelisić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙