FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno trgovanje, u fokusu Ina i priča o Mercatoru

ZAGREB, 21. prosinca 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj bi burzi Crobex indeksi danas mogli porasti, nakon dva dana poniranja, zahvaljujući dobrom raspoloženju na svjetskim tržištima, a u fokusu investitora bit će i dionica Ine te nove vijesti o Agrokorovu pokušaju preuzimanju Mercatora.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 4 porast.

Crobex indeks spustio se jučer 0,45 posto, na 1.732 boda, nedaleko najnižih razina od srpnja 2009. godine. Crobex10 skliznuo je, pak, 0,56 posto, na 969 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 12,89 milijuna kuna, što je 4 milijuna kuna manje nego prethodnoga dana.

„Na domaćem tržištu i dalje je letargija. Investitori čekaju rasplet dvije priče – o Ini i o potencijalnom Agrokorovom preuzimanju Mercatora“, ističe Goran Vorkapić, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

Kako dodaje, od početka trgovanja Ininom dionicom na domaćem tržištu gotovo je udvostručen obujam trgovanja, no i dalje je riječ o vrlo niskoj likvidnosti.

Dionicom Ine jučer je ostvareno 3,09 milijuna kuna prometa, dok joj je cijena oslabila 0,5 posto, na 3.880 kuna.

Investitori čekaju i rasplet priče o Agrokorovom pokušaju kupnje slovenskog Mercatora. Prema posljednjim vijestima, Nadzorni odbor Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) na jučerašnjoj se sjednici složio s potpisivanjem ugovora o prodaji udjela u Mercatoru hrvatskoj kompaniji.

No, nadzornici Pivovarne Laško svoju su odluku odgodili za petak, ocijenivši da 'uprava do tada može poboljšati položaj za prodavatelje'. Žele ispitati kredibilnost namjere preuzimanja koja je stigla faksom.

Kutinska Petrokemija jučer je, pak, objavila da će u ovoj godini ostvariti dobit od 129 milijuna kuna, nakon dvije godine gubitaka. Riječ je o privremenom podatku koji je kutinski proizvođač mineralnih gnojiva objavio na temelju preliminarnog obračuna u prvih jedanaest mjeseci ove godine.

„S obzirom da je u prvih devet mjeseci Petrokemija ostvarila 114,7 milijuna kuna dobiti, pri čemu samo u trećem tromjesečju 33,4 milijuna, ovaj preliminarni rezultat ukazuje ustvari na usporavanje rasta zarade u zadnjem tromjesečju ove godine. Zbog toga cijena dionice jučer i nije znatnije reagirala“, izjavio je Vorkapić.

Dionica Petrokemije jučer je pojeftinila za otprilike 1 posto, na 184 kune, uz 391.000 kuna prometa.

A na svjetskim tržištima cijene dionica ovih dana snažno rastu. Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skočili gotovo 3 posto, zahvaljujući snažnom rastu dionica u financijskom i građevinskom sektoru, ali i mršavom obujmu trgovanja, što omogućuje veće oscilacije cijena.

Dow Jones indeks porastao je 2,87 posto, dok je S&P 500 skočio 2,98, a Nasdaq indeks 3,19 posto.

Jutros su na azijskim i europskim burzama cijene dionica, također, porasle.

„Na svjetskim burzama oživjelo je trgovanje kako se približavamo kraju godine. Ipak, već mjesecima se najvažniji indeksi kreću u cjenovnom kanalu plus/minus 10 posto, i još nije jasno u kojem će se smjeru tržišta dalje kretati“, zaključuje Vorkapić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙