FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb i Skoplje sporazumom učvrstili suradnju

ZAGREB, 20. prosinca 2011. (Hina) - Gradonačelnici Zagreba i Skoplja Milan Bandić i Koce Trajanovski potpisali su danas u zagrebačkoj palači Dverce povelju o prijateljstvu i suradnji između glavnih gradova Hrvatske i Makedonije te pritom istaknuli kako je riječ o službenom nastavku već ranije započete dobre i kvalitetne suradnje u području energetske učinkovitosti, kulture i ostalom.

"Današnji sporazum točka je na 'i' kojom potvrđujemo ranije započetu suradnju", kazao je gradonačelnik Bandić nakon kraćeg susreta s makedonskim kolegom i službenog potpisivanja sporazuma.

Naglasio je da će predmet interesa buduće suradnje biti razmjena iskustava u javnom upravljanju, ali i gospodarstvu pa je tako skopski gradonačelnik Trajanovski posjetio i tvrtku "Končar" gdje je razgledao niskopodne tramvaje koji voze zagrebačkim ulicama te podružnicu Zagrebačkog holdinga "Zrinjevac".

"U zadnjih 20 godina, u borbi za nezavisnost dvaju država, Zagreb i Skoplje bili su u teškim prilikama, a danas vladaju kriza i recesija. Naša je obveza kao gradonačelnika da sve te probleme rješavamo u svojim gradovima, ali i da pomognemo jedni drugima kao prijatelji, baš onda kad je najteže", rekao je Bandić poručivši gostima iz Skoplja da će im na raspolaganju kroz radnu skupinu biti stručnjaci iz zagrebačkih gradskih ureda kako bi razmijenili iskustva javnih uprava.

Gradonačelnik Koce Trajanovski također je izrazio uvjerenje da će se današnjim sporazumom o prijateljstvu i suradnji produbiti suradnja Zagreba i Skoplja posebice u gospodarstvu, ali i na području kulture i umjetnosti te obrazovanja i športa.

"Riječ je o najprirodnijem sporazumu dosad jer smo i bez povelje imali dobru suradnju", dodao je i posebno istaknuo važnost suradnje javnih poduzeća i uprava dva grada.

Dok je skopsko izaslanstvo dalo podršku Zagrebu u članstvu u EU, zagrebačko je izaslanstvo obećalo podršku i pomoć Skoplju u svim pripremama na putu u EU, izvijestila je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukićević.

Dvojica gradonačelnika su na kraju službenog susreta razmijenili prigodne darove pa je tako Trajanovski dobio pozlaćenu Medalju grada Zagreba, a Bandić je primio dres nogometaša Vardara, reljef Aleksandra Makedonskog i odljev kipića božice plodnosti pronađen na području Makedonije 6.000 godina prije Krista.

Na svečanosti potpisivanja bio je i makedonski veleposlnik u RH Dančo Markovski koji ja naglasio tradicionalno dobru suradnju hrvatskih i makedonskih gradova pa su tako već potpisani međusobni sporazumi o suradnji među kojima i sporazum Osijeka i Strumice te Rijeke i Bitole.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙