FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HČD: Havelova smrt velik gubitak za Hrvatsku

ZAGREB, 18. prosinca 2011. (Hina) - Smrću Vaclava Havela Hrvatska je izgubila jednog od svojih najvećih prijatelja, ističe večeras Hrvatsko-češko društvo prijateljstva (HČD) u povodu smrti bivšeg češkog predsjednika.

Havelovom smrću otišao je jedan od najvećih velikana našega vremena, a Hrvatska je izgubila čovjeka koji je dobro poznavao povijest hrvatsko-čeških veza, zalažući se za njihov svekoliki razvoj, navodi u priopćenju HČD te podsjeća da je Havel bio među rijetkim svjetskim državnicima koji su shvaćali događanja u bivšoj Jugoslaviji.

"Branio je legitimitet hrvatske oslobodilačke operacije 'Oluje' i isticao da je Hrvatska međunarodna priznata država koja ima pravo uspostaviti svoj suverenitet na cijelom teritoriju", navodi HČD. Ujedno podsjeća i na Havelovo neslaganje s vladavinom Franje Tuđmana, zbog čega je Hrvatsku prvi put posjetio u veljači 2000., kad je nazočio inauguraciji drugog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. U službeni posjet Hrvatskoj doputovao je iste godine u srpnju, kad je, osim Zagreba, posjetio i Dubrovnik, gdje je bio na otvorenju Dubrovačkih ljetnih igara i proveo dio odmora.

"Čvrsto vjerujem u dobru budućnost Hrvatske i njezinu nenadoknadivu ulogu na ovom napaćenom području, u njezinu važnu ulogu na spojnici između srednjoeuropskog, mediteranskog i balkanskog prostora“, kazao je Havel u svojoj zdravici tijekom večere s predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Hrvatsko-češko društvo 15. studenoga ove godine u Zagrebu je organiziralo proslavu 75. Havelova rođendana projekcijom dokumentarnog filma "Građanin Havel", a velik odaziv publike svjedočio je o tome koliko je Havel prepoznat kao velikan međunarodnog ugleda i hrvatski prijatelj, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙