FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki Senat potvrdio McFaula za veleposlanika u Moskvi

WASHINGTON, 18. prosinca 2011. (Hina) - Američki Senat odobrio je u subotu imenovanje Michaela McFaula, savjetnika predsjednika Baracka Obame za Rusiju, na dužnost veleposlanika u Moskvi pošto su uklonjene primjedbe vezane uz američki proturaketni sustav.

Senatori su jednoglasno potvrdili bivšeg profesora na sveučlištu Stanford. McFaul je bio vodeći arhitekt takozvanog "resetiranja" odnosa s Rusijom, brisanja prijepora s novim početkom kako bi se odnosi dviju zemalja poboljšali i potpisao novi američko-ruski sporazum o smanjenju nuklearnog oružja.

Odobrenje je odgađao senator Mark Kirk, republikanac koji je tražio jamstva Obamine administracije da neće Rusiji otkriti tajne podatke o američkom proturaketnom sustavu. Strahovao je da bi takve podatke Washington mogao prenijeti Moskvi kako bi je uvjerio da proturaketni obrambeni štit u istočnoj Europi nije uperen protiv Rusije, piše Reuters.

Kirk je veto povukao kada je dobio pismena jamstva da američka vlada neće Rusiji prenijeti osjetljive informacije koje bi mogle ugroziti nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država.

Među ključnim događajima zatopljenja odnosa između dviju zemalja je potpisivanje novih sporazuma START o nuklearnom razoružanju, suradnja u nametanju sankcija Iranu i jačanje trgovinskih odnosa.

Blokada s odobrenjem McFaula prijetila je mogućnošću da vrlo osjetljivo mjesto američkog veleposlanika ostane upražnjeno jer sadašnji veleposlanik John Beyrle mora u prosincu napustiti dužnost, podsjeća AFP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙