FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 14. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Premijerski kandidat Kukuriku koalicije, predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je od predsjednika Republike Ive Josipovića dobio mandat za sastavljanje nove vlade, na temelju rezultata parlamentarnih izbora 4. prosinca na kojima je pobijedila ta koalicija. Nakon što je sinoć od predsjednika državnog Državnog izbornog povjerenstva Branka Hrvatina zaprimio službene rezultate izbora, Josipović je u svome Uredu primio Milanovića koji je po mandat došao u pratnji ostale trojice čelnika Kukuriku koalicije, predsjednika HNS-a Radimira Čačića, IDS-a Ivana Jakovčića i HSU-a Silvana Hrelje. Nakon što mu je i službeno povjeren mandat za sastavljanje vlade, Milanović je kazao kako je to obveza i da vladu čeka velik posao. "Moramo Hrvatsku izvući iz krize, a jedni način je gospodarski rast", rekao je Milanović.

SPLIT - Elektronski očevidnik (e-očevidnik) za ribarska plovila duža od 18 metara, kojim će se zamjeniti „papirnati' očevidnik i ubrzati procedura upisivanja i slanja podataka o ribarskim aktivnostima, danas je novinarima predstavljena u splitskoj gradskoj luci. „Do kraja ovog tjedna uređajima (računalima) za elektronski očevid opremit ćemo oko 250 ribarskih brodova dužih od 18 metara, a primjena ovih očevidnika stupit će na snagu 1. siječnja 2012. godine“, rekao je Ante Mišura, načelnik Sektora za upravljanje resursima i ribarskom flotom pri Upravi ribarstva u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Za nabavku e-očevidnika namjenjenih ribarskim brodovima dužim od 18 metara, Uprava ribarstva osigurala je oko 400.000 eura korištenjem sredstava iz predpristupnih fondova EU-a (IPA fondovi), dodao je. Mišura je istaknuo kako je, prema regulativi EU-a, potreba e-očevidnika predviđena za sva ribarska plovila duža od 15 metara. Primjena e-očevidnika u Hrvatskoj za gotovo 150 ribarska plovila dužine između 15 i 18 metara počet će 1. ožujka 2012. godine, a iz državnog proračuna osigurano je dva milijuna kuna za nabavku uređaja namjenjenih ovoj skupini plovila. Primjenom elektronskih očevidnika zamjenit će se dosadašnji papirnati očevidnici, što će olakšati posao ribarima pri upisivanju u računalo podataka o svojim ribarskim aktivnostima koji će potom u elektronskom obliku biti proslijeđeni u naš monitoring centar.

ZAGREB - Katolički tjednik "Glas Koncila" smatra kako je iznimno važno da svi koji imaju pravo glasa, iziđu na referendum o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji kako se ne bi dogodilo, kao na nedavnim izborima za Hrvatski sabor, da tek neznatno više od 25 posto osoba s pravom glasa odluči o dugoročnoj sudbini Hrvatske i budućnosti hrvatskoga naroda. U komentaru "Osposobljavanje za odluku" glavni urednik "Glasa Koncija" Ivan Miklenić u novom broju tjednika piše kako predstoji odluka koja nije teška samo zbog toga što Hrvatska po pozitivnom ishodu referenduma gubi svoju samostalnost i znatan dio svoga suvereniteta, nego je iznimno teška i zato što većina u Hrvatskoj nije ni minimalno primjereno upoznata što eventualni ulazak Hrvatske u EU stvarno donosi za budućnost hrvatskoga naroda i svih hrvatskih građana. Komentirajući izjavu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u Bruxellesu, gdje je proteklog tjedna potpisan Ugovor o pristupanju, Miklenić smatra da postoji "bitna i neusporediva razlika između saborske odluke i potpisa u Bruxellesu". U zaključku komentara se navodi kako je važno da se hrvatski građani informiraju o Europskoj uniji, o Lisabonskom ugovoru, o stvarnoj ulozi pojedinih upravnih tijela Europske unije, o odnosu EU-a prema vrednotama, o odnosu prema kapitalu kao i o sadržaju Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

ZAGREB - Suđenje bivšem potpredsjedniku vlade Damiru Polančecu i ostalima u slučaju Spice ni danas se neće održati zbog bolesti šestooptuženog Josipa Pavlovića. Zbog Pavlovićeve bolesti suđenje je odgođeno i u ponedjeljak kada je trebao svjedočiti Mladen Vedriš, predsjednik nadzornog odbora Podravke od 2006. do 2008. Na klupi za svjedoke danas se trebala pojaviti sindikalna predstavnica u Podravkinom nadzornom odboru Ksenija Horvat. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 19. prosinca svjedočenjem bivšeg predsjednika uprave Zvonimira Majdančića koji je sredinom studenog trebao biti ispitan kao prvi USKOK-ov svjedok u ovom slučaju. Optužene u aferi Spice tereti se da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom, a oni na optužbe odgovaraju da su branili tvrtku od neprijateljskog preuzimanja. Za nezakonitosti kojima je Podravka navodno oštećena za 400 milijuna kuna uz Polančeca i Pavlovića USKOK tereti bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

ZAGREB - Mjesečnik "Priroda" Hrvatskog prirodoslovnog društva, najstariji hrvatski časopis za popularizaciju prirodoslovnih znanosti, danas će proslaviti 100. godišnjicu izlaženja, prigodom čega će njegov urednik Nenad Raos na Biološkom odsjeku zagrebačkog PMF-a održati predavanje "101. godina: Priroda od pradjeda do praunuka". "Priroda" je ozbiljan i prosvjetiteljski časopis u kojemu nema pseudoznanstvenog kiča kakvime su danas preplavljeni mediji, rekao je Raos uoči obilježavanja obljetnice. Čitateljima dajemo pravu i točnu informaciju o tome što je znanost i ne idemo na senzacije, učimo naše znanstvenike novinarskom pisanju, ali se borimo i protiv znanstvene neupućenosti novinara, dodao je. Od prvog broja 1911. do danas "Priroda" je izlazila bez prekida. U tom razdoblju na hrvatskim prostorima prošla su tri rata i četiri države, a znanost je bilježila važne izume, od parne lokomotive do svemirske rakete, od 'rehnšibera' (jednostavnog mehaničkog računala), do interneta. Unatoč velikim društvenim i znanstvenim promjenama časopis izlazi kontinuirano, a tijekom Drugog svjetskog rata čak je objavljivan u dvije verzije, jednoj tiskanoj u okupiranom Zagrebu i drugoj koju su radili partizani, rekao je Raos, koji je 24. urednik časopisa u nizu. Raos smatra da ga od sličnih časopisa izdvaja što ga većinom rade znanstvenici, a osim što piše o događajima u domaćoj znanosti na višoj razini, donosi članke o učeničkim takmičenjima, o povijesti hrvatskih znanosti te putopise i komentare o negativnim pojavama u znanosti.

ZAGREB - Knjigu eseja franjevačkoga pjesnika, pripovjedača, esejista i prevoditelja fra Miljenka Stojića "S druge strane, (p)ogledi iz suvremenosti" objavili su zagrebačka Naklada K. Krešimir i ogranak Matice hrvatske iz Čitluka. Knjiga "S druge strane, (p)ogledi iz suvremenosti" (126 str.) sadrži trideset i šest eseja objavljivanih u listu "Glasnik mira". Autor piše o događajima na društvenoj pozornici svijeta te pokušava iza kulisa raščlaniti njihovu pozadinu. Fra Miljenko Stojić rođen je 1960. u Dragićini kod Međugorja. Uz knjige pjesama piše i prozu za najmlađe te eseje i književnu kritiku. Autor je više knjiga, među kojima i romana za djecu "Računalko" te dječjih proza "Mirkove priče".

ZAGREB - Zaklada Ana Rukavina poziva na humanitarni koncert "Želim život" koji će se održati u petak, 16. prosinca, na zagrebačkom Trgu bana Jelačića s početkom u 21 sati, priopćeno je danas iz Zaklade Šestim po redu koncertom "Želim život" u petak, na Trgu bana Jelačića, slavit će se život, a Zaklada Ana Rukavina još jednom će se zahvaliti svim građanima koji su nesebičnim donacijama pomogli u ostvarenju misije Zaklade – spašavanju života, ističe se u priopćenju. Sada već tradicionalni dobrotvorni koncert okupit će poznata imena domaće estrade, a koncert će se izravno prenositi na Novoj TV. Kako bi se prikupio novac za daljnju tipizaciju krvi - koja je važna da bi Registar krvotvornih matičnih stanica bio što operativniji i dostupniji za pretragu nesrodnih donatora koštane srži i matičnih stanica - tijekom koncerta bit će aktivan Call centar, a poznate osobe iz hrvatskoga javnog života putem telefonskih poziva građana prikupljat će sredstva za daljnji rad Zaklade i Banke krvi iz pupkovine. Svi građani do 24. prosinca, pozivom na humanitarni telefon 060 9000, mogu donirati 5,00 kn (+ PDV ukupno 6,15 kn) i na taj način pomoći u spašavanju ljudskih života. Sredstva prikupljena putem humanitarnog telefona utrošiti će se za HLA tipizaciju donatora, navodi se u priopćenju Zaklade Ana Rukavina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙