FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Uhićenja i pretresi zbog sumnje na ratni zločin

MOSTAR/SARAJEVO, 14. prosinca 2011. (Hina) - Pripadnici državne policijske agencije (SIPA) uhitili su u srijedu ujutro po nalogu Državnog odvjetništva BiH trojicu bivših pripadnika bošnjačkih vojnih i policijskih službenika te pretresli više objekata među kojima su i policijske postaje i zgrada općine na području Hercegovine zbog ratnih zločina počinjenih nad zarobljenim hrvatskim civilima i pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane tijekom 1993. godine.

Kako su priopćili iz Državnog odvjetništva BiH, u Jablanici su uhićeni dvojica aktivnih policajaca Enes Maksumić i Azem Ibrović te Jusuf Hindić, dok je prvoosumnjičeni u ovome predmetu zamjenik ratnog zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene Stožera vrhovnog zapovjedništva Armije BiH Nihad Bojadžić. Bojadžić je od ranije u pritvoru zbog drugog ratnoga zločina počinjenog nad Hrvatima u hercegovačkom selu Trusini gdje je u travnju 1993. godine ubijeno 27 hrvatskih vojnika i civila.

Bojadžića i trojicu uhićenih se tereti da su izravno sudjelovali u zlostavljanju i mučenju više zatočenika hrvatske nacionalnosti i zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su prethodno bili zatočeni u logoru u objektu Muzej Revolucije u Jablanici.

Time su, po navodima iz Državnog odvjetništva BiH, počinili kaznena djela ratnog zločina. Oni će tijekom dana biti izručeni državnom odvjetniku BiH koji će ih ispitati te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Zajedno s uhićenjima osumnjičenih, po zahtjevu Državnog odvjetništva BiH i na temelju naloga Suda BiH, na području Konjica i Jablanice obavljaju se pretresi na ukupno osam lokacija među kojima su Policijske postaje te zgrade općina u Konjicu i Jablanici kao i zgrada Policijske postaje u mjestu Glavatičevu kod Konjica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙