FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smanjen broj pogubljenih u Kini

PEKING, 13. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Kina je prepolovila broj pogubljenja osuđenika na smrt nakon 2007. otkad tu kaznu treba potvrditi vrhovni sud, ali još se svake godine pogubi približno 4000 ljudi, objavila je u utorak udruga za zaštitu ljudskih prava.

Točan broj godišnjih pogubljenja u Kini državna je tajna te je spomenutu brojku iznijela organizacija Dui Hua sa sjedištem u SAD-u, na temelju izvješća istraživača Akademije društvenih znanosti u kojem se kaže da je broj pogubljenja u četiri godine prepolovljen.

No Kina unatoč tomu ostaje zemlja s najvećim brojem pogubljenja u svijetu. Kina pogubi gotovo osam puta više osuđenika od ostatka planeta.

"Kina je bitno uznapredovala u smanjenju broja pogubljenja, ali ta je brojka i dalje previsoka i presporo se smanjuje", izjavio je John Kamm, izvršni direktor Dui Hue.

Kina, koja polako pokušava uvesti pravnu državu, a u svijetu je žestoko kritizirana zbog njezina tužna rekorda, broj pogubljenja je smanjila pod pritiskom vrhovnog suda da preispita svaku osudu na smrtnu kaznu i da odobri svako pogubljenje.

Početkom godine država je ukinula smrtnu kaznu za neke gospodarske zločine, među kojima fiskalnu prijevaru, a zabranila je i smrtnu kaznu za svakog osuđenika starijeg od 75 godina na dan suđenja, osim za okrivljenike koji su počinili "stravično okrutan zločin".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙