FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: srpske reakcije na film A. Jolie - podijeljene

MOSTAR, 12. prosinca 2011. (Hina) - Prikazivanje redateljskoga filmskog prvijenca "U zemlji krvi i meda" holywoodske dive Angeline Jolie podijelio je u ponedjeljak srpske stradalničke udruge i vlast u Republici Srpskoj na protivnike i zagovornike budući da dio udruga smatra da je to pristran film koji Srbe prikazuje u najgorem svjetlu u prošlom ratu.

Predsjednik Udruženja logoraša RS-a Branislav Dukić rekao je u ponedjeljak za medije u Republici Srpskoj da će s kolegama iz ostalih udruga učiniti sve da se zabrani prikazivanje tog filma u tom entitetu. Dukić je ogorčen činjenicom da je Srbima dodijeljena uloga glavnih negativaca te da je film A. Jolie hommage stradanju Bošnjaka. Film Angeline Jolie jučer je prikazan u Sarajevu za predstavnike 11 bošnjačkih ratnih udruga u Sarajevu, koji su pozitivno reagirali na glavne poruke iz filma, što je očito razljutilo udruženje logoraša RS-a.

Istodobno predsjednik Organizacije obitelji zarobljenih, poginulih branitelja i nestalih osoba Republike Srpske Nedeljko Mitrović ocijenio je da film Angeline Jolie treba prikazati u Banjoj Luci kako bi tamošnja javnost mogla dati svoj sud o tome projektu.

Rajko Vasić, izvršni tajnik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, priopćio je u ponedjeljak da film "U zemlji krvi i meda" ne treba zabraniti, tvrdeći da je RS nadrastao "balkanski necivilizirani primitivizam" za razliku od Sarajeva u kojemu je dio udruga zabranilo snimanje Joliena filma. Unatoč tomu dodao je kako činjenica da je film naišao na nepodijeljenu potporu bošnjačkih udruga, govori o tome da je Angelina Jolie režirala djelo u kojem se krivotvore i činjenice i karakter rata u BiH.

Film "U zemlji krvi i meda" govori o ratnim strahotama u BiH, a u središtu je ljubavna priča između srpskog vojnika i ratne zarobljenice, Bošnjakinje, koja je žrtva silovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙