FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO najavio završetak misije vojne izobrazbe u Iraku

BRUXELLES, 12. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u ponedjeljak je najavio da će 31. prosinca završiti misija vojne izobrazbe u Iraku, kad joj završava mandat.

Nije moguće postići sporazum o proširenju uspješna programa unatoč stalnim pregovorima između NATO-a i iračkih vlasti, rekao je Rasmussen u priopćenju pošto je Irak odbio dati imunitet članovima toga saveza.

Ta objava je očekivana nakon neuspjelih razgovora zadnjih mjeseci.

NATO je o tome prošli tjedan izvijestio Bagdad, naveo je u nedjelju irački savjetnik za državnu sigurnost Falah al-Fajad. "Žao nam je što je NATO preporučio povlačenje svoje misije iz Iraka", dodao je, objasnivši da je njegova zemlja željela produženje mandata do kraja 2013.

Po sadašnjem sporazumu NATO-ovi vojnici i vojni podučavatelji odgovorni su vojnom sudu saveza i sudovima zemalja članica, a ne iračkom vojnom sudu.

Bagdad je odbio produljiti taj imunitet nakon 31. prosinca i odlaska posljednjih američkih vojnika.

"Misija započeta 2004. na zahtjev iračkih vlasti bila je uspješna. Naši podučavatelji mogu biti jako ponosni na sve što su ostvarili u sedam prošlih godina", zadovoljno je rekao Rasmussen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙