FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Josipović čestitao Dan ratnog zrakoplovstva

ZAGREB, 12. prosinca 2011. (Hina) - Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović uputio je danas pripadnicama i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ PZO), čestitku povodom Dana HRZ i PZO u kojoj, uz ostalo, ističe da su mirnodopske zadaće nešto drugačije, ali je razina odgovornosti jednako visoka.

"Svake godine dostojanstveno i ponosno obilježavamo godišnjicu osnivanja i organiziranja značajne grane Oružanih snaga Republike Hrvatske, proslavljamo Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Prisjećamo se i odajemo počast svim njegovim poginulim i preminulim pripadnicima i sudionicima obrambenoga Domovinskog rata.

U ovoj godini obilježavamo dvadesete obljetnice mnogih događaja značajnih za suvremenu, demokratsku, europsku Republiku Hrvatsku, niz obljetnica značajnih za organiziranje i razvoj obrambenog sustava i Oružanih snaga RH", ističe Predsjednik u čestitci.

"Danas su izazovi s kojima se susreće sigurnosni i obrambeni sustav i naše zrakoplovstvo i protuzračna obrana ponešto drugačiji nego li u razdoblju kada je prioritet bila obrana hrvatske slobode, suverenosti i nezavisnosti. Izazovi su drugačiji, ali je razina odgovornosti koju zahtijeva održavanje i razvoj obrambenog sustava i Vaše grane kao dijela Oružanih snaga jednako visoka. Sve to zbog sigurnosti građana, društva i države, zbog sigurnosti našeg neba", naglašava predsjednik Josipović.

Dodaje da, jednako tako, "Republika Hrvatska promiče i provodi politiku i praksu suradnje i dobrosusjedskih odnosa i odgovorna je članica međunarodne zajednice. Naše je opredjeljenje da suradnjom u regiji i sa susjedima te sudjelovanjem u operacijama i misijama međunarodnih organizacija i saveza, NATO saveza i Europske unije, doprinosimo sigurnosti cjeline hrvatskog zračnog prostora i cjelokupnog zračnog prostora naših saveznika", poručio je Predsjednik.

Nadalje, navodi da su "zadaće HRZ i PZO danas su nešto drugačije, sukladne aktualnim međunarodnim odnosima i prilikama i suvremenim sigurnosnim izazovima i prijetnjama. Potpora i suradnja s civilnim institucijama našeg društva i države u vidu medicinskog zračnog prijevoza unesrećenih i potrebitih, sudjelovanje u operacijama traganja i spašavanja te gašenje požara tijekom protupožarne sezone, nemjerljiv su doprinos sigurnosti naših građana".

"Stoga, uz posebne čestitke odlikovanim postrojbama te pohvaljenim i nagrađenim pripadnicama i pripadnicima HRZ i PZO, te pripadnicama i pripadnicima koji će ovaj dan obilježiti sudjelujući u mirovnim misijama i operacijama, na poseban način, čestitke vojnicima, dočasnicima i časnicima, službenicima i namještenicima, pripadnicima HRZ i PZO povodom Dana HRZ i PZO", stoji u čestitci predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Ive Josipovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙