FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 11. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić izjavila je danas da pobjednik parlamentarnih izbora - Kukuriku koalicija neće smanjivati mirovine i socijalna davanja, poručivši da će im to biti "zadnja linija obrane" u mjerama štednje koje će se morati poduzeti iduće godine. Ne mislimo smanjivati ni porodiljne naknade, dječje doplatke i invalidnine, izjavila je Milanka Opačić u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva", upitana za prve poteze buduće vlade. Pred nama je težak posao, ali nećemo donositi odluke koje bi udarale na one kojima je ionako teško, rekla je Opačić, koja će, ako bude, kako se nagađa, imenovana potpredsjednica vlade za društvena pitanja, odlučivati o naknadama socijalnim kategorijama. Svoju buduću dužnost u izvršnoj vlasti nije htjela komentirati jer objavu budućih članova vlade želi prepustiti mandataru. Osvrćući se na nagađanja o idućoj godini kao "godini punoj odricanja", podsjetila je da su članovi koalicije u kampanji upozoravali na nužnost promjena i potrebe preusmjeravanja novca prema poduzetništvu i gospodarstvu. U tome, dodala je, očekuju potporu građana kojima će "pošteno reći što su naslijedili, što treba činiti i kada očekuju rezultate poduzetih mjera". Dodala je i kako se, unatoč željama građana, teško može očekivati skori rast standarda umirovljenika. Govoreći o mogućim otpuštanjima u državnoj upravi, Opačić je rekla kako svi "oni koji su došli s politikom s politikom moraju i otići", ne želeći precizirati o kolikom broju dužnosnika je riječ. Hoće li biti i drugih otpuštanja u državnoj upravi i javnom sektoru također nije mogla reći, budući da, kaže, još nisu dobili podatke o broju zaposlenih u tim sektorima. "Prije nego što dođemo i vidimo stvarno stanje, teško je bilo što reći", rekla je Opačić, dodavši kako ne isključuje moguće preraspodjele zaposlenih u državnoj upravi i "dolazak svježe krvi", kako bi se poslovi, poput onih na pristupanju EU, ubrzali. Novi saziv Sabora trebao bi mijenjati i zakon koji se tiče posvojenja djece kako bi se pojednostavio i ubrzao postupak posvojenja na dobrobit djece. Komentirajući rad glavnog državnog odvjetnika Opačić je rekla kako mu u prvom redu zamjera što kaznene prijave protiv političkih dužnosnika nije promptno rješavao, te dovodio nevine ljude, poput Obersnela ili Mršića, u situaciju da ih mediji razapinju na stup srama. Istaknula je i kako će o njegovu radu, kada mu bude istjecao mandat, u prvom redu odlučivati Sabor.

ZAGREB - Potpredsjednica HNS-a i, kako se najavljuje, buduća ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, rekla je kako će joj prvi potezi, "kada i ako bude predložena i imenovana za ministricu", biti priprema referenduma o pristupanju Hrvatske EU i kampanje vezane uz to, zatim posao oko formiranja međunarodnog arbitražnog suda vezanog za Sloveniju te dogovor s europskim institucijama o statusu naših promatrača koji idu u Europski parlament. Pusić je u večernjem intervjuu za Hrvatski radio najavila i kako će vrlo vjerojatno najprije posjetiti Bruxelles, a potom i susjedne zemlje, članice i ne-članice EU, a paralelno će raditi i na prilagodbi proačuna za 2012. "Bit će to ministarstvo vanjskih i europskih poslova jer smo integracije završili kao proces, a europski poslovi će se voditi iz ministarstva vanjskih", odgovorila je Vesna Pusić na pitanje pristaje li na mogućnost izdvajanja segmenta eu-integracija u ured ili sličnu formu. Naglasila je kako članstvo u Europskoj uniji Republici Hrvatskoj donosi povećanu političku stabilnosti i povećane šanse. "Nitko umjesto nas ništa neće napraviti, ali ako smo mi u stanju nešto napraviti, onda imamo mnogo veće šanse nego što bi imali izvan EU - od financijskih mogućnosti nadalje", navela je Pusić, Dodala je da će Hrvatska u prvih šest mjeseci 2013. na raspolaganju za prilagodbu imati oko 200 milijuna eura, a 449 milijuna eura iz kohezijskih fondova, no to će, kaže, ovisiti o našoj sposobnosti korištenja sredstava. Pusić je, uz ostalo, navela da zato treba prilagoditi i logiku hrvatskog proračuna, a doći će i strogi računovodstveni nadzor (Olaf) koji će pratiti ukupno trošenje sredstava iz EU fondova. "U ruralnom razvoju, poljoprivredi i željeznicama bili smo slabi u povlačenju novca", ocijenila je, ali i dodala kako joj nadu daju Poljaci koji su također bili slabi u korištenju predpristupnih fondova, ali su najbolje iskoristili kohezijske fondove EU. Naglasila je da će u idućih četiri pa i osam godina dva temelja hrvatske vanjske politike biti Europa odnosno članstvo u EU i pozicioniranje u tom novom okruženju, te regija jer - kaže Pusić - regionalno imamo što za reći i utjecati na odluke u regiji i prema regiji. Podsjetila je i kako imamo različita otvorena pitanja sa susjedima: sa Srbijom je niz pitanja vezan uz rat odnosno završavanje s posljedicama rata, a to su nestali, opljačkana imovina, ratni zločini, kazala je. "Ako se oko toga uspijemo dogovoriti na razini međudržavnog sporazuma onda po mom mišljenju treba staviti na dnevni red i pitanje uzajamnih tužbi za genocid", rekla je Pusić.

PULA - Ugledni književnik, publicist te esejist Predrag Matvejević, dobitnik ovogodišnje nagrade "Kiklop" za životno djelo, na 17. Sajmu knjige u Istri predstavio se danas svojim novom knjigom "Razgovori s Krležom" u izdanju V.B.Z.-a. Upravo zato današnji program "Doručak s autorom" posvećen je njegovom prijateljstvu i suradnji s velikanom hrvatske književnosti Miroslavom Krležom koji je - kako je i sam Matvejević rekao - "bio često na udaru političkih neistomišljenika". Na pitanje voditelja programa "Doručak s autorom", Voje Šiljka, je li on, napustivši Zagreb prije dvadeset godina, bio u azilu ili egzilu, Matvejević je ocijenio kako je on bio "negdje između", što je, kako je kazao, jako teško jer ga "nitko iz Hrvatske nije izgnao, kao što ni on sam nije zatražio azil". Matvejević je danas govorio, uz ostalo, o stalnoj borbi dokazivanja kako nije jugonostalgičar. "Nisam jugonostalgičar ali sam nostalgičar za mirom, međunarodnim sporazumima temeljenim na zajedničkoj povijesti i težnji da se izbjegnu ratovi i konflikti", poručio je Predrag Matvejević. Nakon deset dana trajanja, ovogodišnji Sajam knjige u Istri danas zatvara svoja vrata. Na pulskom je sajmu knjiga ove godine 200-tinjak izdavača izložilo i predstavilo više od 15 tisuća knjiga, a popratnim programima sudjelovalo je 70-tak autora.

SPLIT - Na Županijskom sudu u Splitu već drugi dan traje ispitivanje šestorice čelnih ljudi Credo banke, osumnjičenih za zlouporabu službenog položaja i zlouporabu u gospodarskom poslovanju u nedavno likvidiranoj Credo banci, čime je počinjena materijalna štetu od oko 250 milijuna kuna. Među uhićenom šestoricom jučer ujutro u Splitu, su predsjednik Uprave Credo banke Šime Luketin te vlasnici banke Boris Barač i Mirko Vuković. Šestoricu osumnjičenih se tereti da su izvlačili kapital iz Credo banke te je tako doveli do propasti. Dežurni istražni sudac trojici ispitanih jučer je odredio 48 satno zadržavanje zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Pretpostavlja se da će i preostala trojica ostati u splitskom pritvoru na Bilicama dok sudac u ponedjeljak ne donese rješenje o otvaranju istrage. Od branitelja osumnjičenih, splitskih odvjetnika Željka Gulišije, Damira Primorca i Jadrana Franceschija doznaje se da su jučer ispitani Boris i Vibor Barač te drugi većinski vlasnik banke Mirko Vuković odbacili sumnje za zlouporabu položaja i ovlasti. U ovim trenucima na pitanja tužiteljstva i suca odgovaraju predsjednik Uprave nedavno likvidirane Credo banke Šime Luketin, te članovi Uprave Marko Vuković i Mate Mišić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙