FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 10. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

CAPE CANAVERAL - Privatna tvrtka će obaviti pokusni let prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u veljači 2012. godine, objavila je američka svemirska agencija NASA. Space Exploration Technologies, ili SpaceX, namjerava raketom Falcon 9 lansirati teretnu kapsulu Dragon iz zrakoplovne baze Cape Canaveral 7. veljače. Probni let rakete i kapsule obavljen je u prosincu 2010. godine. Od povlačenja svemirskih raketoplana iz uporabe prošlog ljeta SAD se za dostavu tereta na ISS oslanja na partnerske zemlje poput Rusije. Kako bi potakla komercijalizaciju transporta u svemir NASA je angažirala SpaceX i tvrtku Orbital Sciences Corp. iz Virginije.

LOS ANGELES - Za muškarce koji uzimaju više lijekova za razna zdravstvena stanja povećana je opasnost od erektilne disfunkcije, jer se ona ne može objasniti samo tim bolestima, objavljeno je u američkoj studiji provedenoj na više od 37 tisuća muškaraca. Poznato je da muškarce s kroničnim zdravstvenim tegobama, poput visokoga tlaka, dijabetesa i visokoga kolesterola, češće pogađa erektilna disfunkcija (ED) nego zdrave muškarce iste dobi. No istraživači su proučili 37.700 muškaraca iz Kalifornije i utvrdili da oni koji uzimaju tri ili više lijekova imaju i višu stopu ED-a, objavljeno je u britanskome časopisu za urologiju.

Ukupno je 16 posto muškaraca koji su uzimali najviše dva lijeka imalo umjeren ED, što znači da katkad otežano postižu ili održavaju erekciju. Među muškarcima koji uzimaju tri do pet lijekova probleme ima 20 posto ispitanika. U skupini onih koji uzimaju šest do devet lijekova otežanu erekciju ima 25 posto muškaraca, a među onima koji uzimaju najmanje deset lijekova erektilne probleme ima 31 posto ispitanika.

LONDON - Velika izložba posvećena britanskom književniku Charlesu Dickensu koja je otvarena u Museum of London prva je velika izložba posvećena tome piscu u više od 40 godina koja će pokušati inovativnim pristupom u kojemu objedinjuje vizualne i audio sadržaje suvremenim posjetiteljima približiti atmosferu Londona prve polovine 19. stoljeća u kojemu je Dickens živio i stvarao, piše britanski Guardian. Želeći pokazati Dickensa (1812.–1870.) kao prvog velikog romanopisca modernoga grada u čijem je radu upravo London odigrao ključnu ulogu, izložba pod nazivom "Dickens and London" (Dickens i London) na put upoznavanja Dickensa posjetitelje vodi putem razotkrivanja grada koji ga je inspirirao. No, izložba također nastoji "oživjeti" London kakvog je Dickens poznavao kroz slike, fotografije, odjeću te brojne predmete koji ilustriraju teme koje je Dickens utkao u svoja djela. Izložba, koja je ujedno uvod u niz događanja planiranih u 2012. povodom obilježavanja 200. obljetnice Dickensova rođenja, ostaje otvorena do 10. lipnja 2012.

LONDON - Ulje na platnu španjolskog slikara Diega Velazqueza slučajno otkriveno u Oxfordu 2010. prodano je na dražbi u aukcijskoj kući Bonhams u Londonu za 3 milijuna funta (4,3 milijuna eura), piše britanski BBC. Neuokvireni portret starijeg muškarca pripadao je zbirci iz ostavštine britanskog umjetnika 19. stoljeća Matthewa Sheppersona. Slučajno je otkriven u kolovozu 2010. u aukcijskoj kući Bonhams u Oxfordu, kamo je donijet radi prodaje. Bonhamsovi su stručnjaci odmah posumnjali da je riječ o radu glavnog slikara na dvoru kralja Filipa IV. Diega Rodrigueza de Silve y Velazqueza (1599.-1660.), najpoznatijeg po portretima španjolske kraljevske obitelji. Tehnička analiza i rentgenska provjera pokazali su da je riječ o autentičnom Velazquezu.

LOS ANGELES - Britanska pjevačica Adele postala je prva pjevačica je osvojila tri rekorda na top listama iTunesa, ima najbolje prodavani singl u 2011., najbolje prodavani album i proglašena je Umjetnikom godine, objavila je njezina kompanija. Pjesma te 23-godišnje pjevačice "Rolling in the Deep" pobijedila je konkurenciju, među ostalima Kate Perry, Bruna Marsa, LMFAO i CeeLo Green. U kategoriji albuma "21" je pobijedio djela umjetnika kao što su Mumford&Sons, Lil Wayne, Coldplay te Kanye West i Jay-Z. Lista iTunes Rewind registrira što je najviše downloadano s Appleova iTunes Storea, ali Apple nije objavio točne brojke. Sedmi studijski album rock skupine Foo Fighters "Wasting Light" proglašen je Albumom godine.

LONDON - Britanska alternativna rock skupina Blur dobitnik je godišnje nagrade britanske glazbene industrije Brit Awards 2012. za izniman glazbeni doprinos u dva desetljeća utjecaja na britansku pop glazbu, koja će članovima skupine biti dodijeljena na posebnoj svečanosti u Londonu u veljači 2012., prenosi britanski BBC. Nagrada za izvanredan doprinos glazbi Bluru se dodjeljuje 21 godinu nakon njihova debitantskog albuma "Leisure" iz 1991. i 17 godina nakon što su 1995. osvojili četiri Brit Awardsa za najbolju glazbenu skupinu, najbolji album "Parklife", najbolji singl s tog albuma "Parklife" i najbolji video spot. "Odlično je dobiti priznanje za sav trud, srčanost i užitak uložen u ovaj bend", kazao je frontmen skupine Damon Albarn.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙