FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komadina: neki građani haaškim presudama platili cijenu pristupanja

RIJEKA, 9. prosinca 2011. (Hina) - Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, govoreći o potpisivanju pristupnog ugovora s EU, danas je u Rijeci izjavio da je završetak pregovora bio očekivan nakon prekida blokade pregovaračkog postupka u Sloveniji i Haaškom sudu te da su neki naši građani platili cijenu tog pristupanja osudama u Haagu.

Kako je na tiskovnoj konferenciji u Rijeci rekao Komadina, donesene su, "mnoge presude koje su pravno čudne, ali politički su takve."

Kako je kazao u vezi s danas potpisanim pristupnim ugovorom, odrađen je velik posao, ali i izrazio žaljenje što se to nije dogodilo ranije, jer je to Hrvatska zaslužila.

Za kašnjenje je, među ostalim, kriva i prijašnja kratkovidna politika HDZ-a, a Vladi Jadranke Kosor se kao pozitivno treba priznati zalaganje i 'uspješno brođenje' procesom pristupnih pregovora", rekao je Komadina.

Član Središnjeg odbora i predsjednik Gradskog odbora Rijeka SDP-a Vojko Obersnel podsjetio je da je još Vlada Ivice Račana potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kao početak pristupnog procesa.

A za posljednju Vlada je rekao da "i nije tako briljantna", jer po njemu to je Vlada kontinuiteta od 2003. godine, bez obzira na ime predsjednika Vlade.

Obersnel je, spominjući problem hrvatske brodogradnje, kazao da je sad "gotovo uvjeren da je postupak raspisivanja natječaja za prodaju i privatizaciju brodogradilišta bio igrokaz bivše Vlade kako bi se zatvorilo pregovaračko poglavlje 8".

"Nakon premijere tog igrokaza nije se učinilo ništa, a nastavak postupka je ostavljen novoj Vladi", rekao je Obersnel. Izazio je nadu da će nova Vlada pokazati da je hrvatska brodogradnja bitan gospodarski čimbenik i da mora opstati.

Govoreći o završenim izborima, Komadina je ustvrdio da je Kukuriku koalicija na području Primorsko-goranske županije ostvarila najbolji mogući rezultat jer bi, kako je rekao, bolji rezultat značio pravo jednoumlje".

Iznio je kritiku na izborni sustav u kojem se pripadnike nacionalnih manjina na biralištima dovodi u situaciju da moraju birati između glasovanja za manjinsku ili opću listu i to, kako je rekao, često riječima da odaberu između "manjinske i normalne liste".

SDP zalaže za uvođenje dopunskog prava biranja pripadnika nacionalnih manjina. Kao svoj vlastiti stav je iznio mišljenje da sadašnji sustav biranja nacionalnih manjina i dijaspore nije dobar, ali da se zasad ne može mijenjati zbog Ustavom određenog jednodomnog ustroja sabora.

Na novinarsko pitanje o interesu grupacije riječkih gospodarstvenika za preuzimanjem vlasništva nad Novim listom, Obersnel je kazao da je razgovarao i sa sadašnjim vlasnikom Albertom Faggianom kao i s predstavnicima te grupacije.

Kazao je da je bio raspisan prekratak rok prijave na natječaj za kupovinu Novog lista te da ta grupacija nije stigla podnijeti potpunu prijavu.

Sve ostalo je u fazi priča, više ili manje izmišljenih i zlonamjernih, rekao je Obersnel dodajući da se o tome nije raspravljalo ni na jednom tijelu SDP-a. Komadina je ocijenio da je najvažnije da Novi list izađe iz petrokemijske industrije, odnosno DIOKI grupe, a da je manje važno tko će biti vlasnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙