FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FaH - Najava fotografija za petak, 9. prosinca

ZAGREB, 9. prosinca 2011. (Hina) - Najava važnijih događaja za petak, 9. prosinca koje ćemo popratiti fotografijama:

BRUXELLES - Hrvatska će potpisati Ugovor o pristupanju Europskoj uniji. Povijesni potpis u ime RH u petak ujutro u Bruxellesu na pristupni ugovor će staviti predsjednik Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica. Za svečanost potpisivanja predviđeno je sat vremena, od 9.30 do 10.30, a nakon toga 10 minuta za zajedničko fotografiranje. Na početku svečanosti predviđeni su kratki govori predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i poljskog premijera Donalda Tuska, čija zemlja predsjedava Unijom u ovom polugodištu, zatim predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, Parlamenta Jerzya Buzeka te Josipovića i Kosor. Potpisuju se dva dokumenta - Ugovor o pristupanju i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usuglašeno tijekom pregovora. Odmah nakon fotografiranja počinje redoviti sastanak na vrhu EU-a, na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača.

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu trebalo bi se na zagrebačkom Županijskom sudu nastaviti svjedočenjem dvojice novih svjedoka. Bivšem premijeru sudi se za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke te za primanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarske naftne kompanije MOL kojemu je zauzvrat navodno omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Transparency International Hrvatska (TIH) svečano obilježava Međunarodni antikorupcijski dan (10 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2). Uzvanicima će se obratiti zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paolo Berizzi i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović. Na skupu će biti predstavljeni rezultati istraživanja "Što građani očekuju od nove vlasti?" ,koje je proveo TIH.

ZAGREB - Zaklada Marijan Hanžeković dodijelit će nagrade za 2011. godinu u kategoriji redovnih i studentskih radova. Marijan Hanžeković bio je cijenjen i poznat hrvatski ekonomist - financijaš, uz ostalo prvi ministar financija Republike Hrvatske. Zaklada koja nosi njegovo ime osnovana je 1998., a njezin je cilj promicanje financijske znanosti te poticanje znanstvenika i stručnjaka, posebno mladih, na bavljenje tom disciplinom (13,00 sati, Hotel Palace, Strossmayerov trg 10).

Dežurni na desku FaH-a:

Prijepodne: Uroš Andrić

Poslijepodne: Ivana Kutni

tel: + 385 1 4808-770

fax: + 385 1 4808-823

email: fah@hina.hr

(Hina) xik yln

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙