FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akademik Kusić otvorio izložbu Matka Trebotića

ZAGREB, 7. prosinca 2011. (Hina) - Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić otvorio je večeras u Kabinetu grafike HAZU-a izložbu slika pod nazivom "Mediteranski zapisi" Matka Trebotića.

Riječ je o 40-ak djela nastalih u dvije godine.

Akademik Kusić je istaknuo značaj ove izložbe koji se predstavlja u Kabinetu grafike - značajnoj akademijinoj jedinici u kojoj se čuva 20 tisuća crteža iz više stoljeća. Podsjetio je kako je proteklog tjedna na danima otvorenih vrata HAZU-a najviše zanimanja javnosti izazvao jedan Klovićev crtež koji se čuva u tom Kabinetu.

Što se tiče izložbe Matka Trebotića kazao je da je riječ o modernom i svestranom umjetniku, slikaru, grafičaru, kiparu, autoru performansa i nekoliko kazališnih zastora.

Trebotić je, dodao je Kusić, istaknuo nestanak granice u umjetnosti pa se tako miješa crtež i slikarstvo što je dokaz i ova izložba. Umjetnik poput Trebotića opsjednut je svjetlošću, na njegovim crtežima ponavljaju se za njega poznati motivi križeva, starokršćanskih crkvica, tlocrta. To je ono što je najprepoznatljvije u Trebotićevom stvaralaštvu.

Ova je izložba jedan novi autorov izričaj, novo djelo koje će svojom modernošću osigurati Hrvatskoj mjesto u Europi odnosno u izgradnji europskog identiteta.

Autorica postava izložbe i predgovora u katalogu ravnateljica Kabineta grafike Slavica Marković rekla je da u procesu traganja za univerzalnim vrijednostima Trebotić ne mijenja ikonografiju već sredstva izražavanja i stil.

Nije se odrekao autentičnoga znakovlja, ali je orisao njihovu čitljivost, istaknula je Marković dodavši kako su križ, trlocrt crkvice, forum, glagoljsko slovo, kvadrat, trokut, broj - gradivni elementi slike. Olovkom, uljenim štapićem, olovkom u boji, pastelom ili grebanjem Trebotić komponira i trijumfira bez želje da se svidi. Njegov crtež, dodala je Marković, razotkriva raskoš njegova unutarnjeg života, tajne naravi i puls umjetnikova bića.

U težnji za slikarskim Trebotić se nije odrekao crteža i crtanja pa i kad slikarska platna pršte od svjetlosti i kolorita crtež se uvlači u njihovo tkivo kao gradivni element slike. Ima u njima antiestetike i neuroze, fine čulnosti hedonizma, libidne snage, neslućene slobode, lakoće i radosti stvaranja.

Predstavljena djela potenciraju slikarske kvalitete, a to su blještavi život boje, zemljanoga taloga, tekućega akvarela koji se rastaće i curi, mrlja i slikarskih gesti, kazala je Slavica Marković.

U katalogu je objavljen i tekst književnice i povjesničarke umjetnosti Lilijane Domić pod nazivom "Mediteranske iluminacije".

Izložba ostaje otvorena tijekom prosinca i siječnja 2012.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙