FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U napadima na šijitske hodočasnike ubijene 32 osobe

BAGDAD, 5. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - U bombaškim napadima na šijitske hodočasnike koji su u ponedjeljak u cijelom Iraku slavili veliki vjerski blagdan ubijene su najmanje 32 osobe, većinom žene i djeca, a mnogo osoba ranjeno, rekla je lokalna policija i svjedoci.

Napadi koji su se dogodili na vrhuncu Ashure, svetkovine ključne za šijitski islam kojom se obilježava smrt Muhamedovog unuka imama Huseina, istaknuli su krhkost iračke stabilnosti dok se očekuje odlazak posljednjih vojnika SAD-a do kraja ove godine.

U prvom je napadu automobilom bombom, koji je eksplodirao na kraju jedne procesije u gradu Hilli, poginulo 16 osoba, većinom žena i djece, a ranjeno 45, rekli su policija i svjedoci.

U napadu bombama postavljenim uz cestu na drugu procesiju u Hilli ubijeno je još najmanje šest osoba a ranjeno 18, rekli su izvori iz policije.

Vlasti u Hilli, 100 kilometar južno od Bagdada, uvele su zabranu kretanja automobilima u gradu kako bi spriječile nove napade.

U Bagdadu je najmanje 11 osoba ubijeno a 38 ranjeno u napadima na šijitske hodočasnikena bombama postavljenim uz cestu u tri različite četvrti, rekli su izvori iz policije i bolnica.

Na periferiji Bagdada su napadači ručnim granatama napali šijitske hodočasnike koji su išli u sveti šijitski grad Kerbalu i ubili dvije a ranili četiri osobe, rekla je policija.

Stotine tisuća hodočasnika iz cijelog Iraka i tisuće iz iz inozemstva pristižu u Kerbalu kako bi obilježili Ašuru, svetkovinu kojom vjernici oplakuju smrt imama Huseina u bitci kod Krebale 680. godine.

Službe sigurnosti rasporedile su tisuće policajaca i vojnika na zaštiti hodočasnika koji idu prema svetištu imama Huseina u Kerbali odakle nema izvješća o većim incidentima i nasilju.

Nasilje u Iraku se smanjilo od sektaških sukoba koji su nekoliko godina nakon invazije SAD-a i saveznika zemlju doveli na rub građanskog rata. No sunitski islamisti povezani s Al Kaidom i šijitske milicije još uvijek gotovo svakodnevno provode smrtonosne napade. Sunitski islamisti često napadaju šijitska svetišta i svečanosti u nastojanju da razbuktaju sektaške sukobe i napetosti koji još tinjaju ispod površine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙