FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedonija: Grčka će proučiti odluku ICJ-a

ATENA, 5. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Grčka će "proučiti" odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji je u ponedjeljak presudio da Grčka nije poštovala "svoje obveze kada se usprotivila primanju Makedonije u NATO", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Ateni.

"Uz dužno poštovanje ICJ-u kao glavnom pravosudnom tijelu Ujedinjenih naroda, Grčka će proučiti njegovu odluku", ističe se u tekstu ministarstva, u kojemu se ujedno kaže da je "važno da sud obveže obje strane na nastavak pregovora radi postizanja rješenja u vezi s imenom".

"Današnja presuda ne rješava problem spora zbog imena Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije (FYROM), što potvrđuje da se taj spor mora rješavati u okviru rezolucija Vijeća sigurnosti i pod okriljem UN-a", ističe se u priopćenju ministarstva.

"Ovo je osobito važno jer se u presudi poziva FYROM da pokaže svoju spremnost za nagodbu kako bi pregovori urodili rješenjem prihvatljivim za obje strane".

Sud je u ponedjeljak donio presudu pošto je Makedonija 17. studenog 2008. tužila Grčku zbog povrede privremenog bilateralnog ugovora, koji su dvije zemlje zaključile 1995., pošto je ova vetom onemogućila primanje Makedonije u NATO u travnju 2008.

Po odredbama tog ugovora Atena se neće protiviti ulasku Makedonije u NATO ni u bilo koju drugu međunarodnu organizaciju koje je Grčka članica, ako potonja podnese zahtjev pod imenom "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" (ARYM ili FYROM na engleskom).

Ime Makedonije je od 1991., kada je ta zemlja stekla neovisnost, u središtu spora Skoplja i Atene koja priječi njezino međunarodno priznanje pod tim imenom, smatrajući da je ono isključivo dio grčke povijesne nacionalne baštine.

Pokrajina na sjeveru Grčke nosi isto ime, pa se Atena boji da bi priznanje Makedonije pod tim imenom moglo potaknuti njezine teritorijalne pretenzije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙