FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jozefinina haljina prodana za 125 tisuća eura

PARIZ , 5. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Haljina od satena bež boje koja je pripadala francuskoj carici Jozefini u nedjelju je na dražbi u Fontainebleau blizu Pariza prodana za 125 tisuća eura, što je svjetski rekord dosad postignut za takvu vrstu odjeće, objavili su iz pariške aukcijske kuće Osenat.

Na istoj dražbi ponuđeno je još 400 odjevnih i ostalih predmeta, među kojima i skromna spavaćica Napoleona I., koju je nosio tijekom egzila na Sv. Heleni. Prodana je za 51.250 eura.

Jozefinina haljina krojena je u tipičnom "empire" stilu, a izrađena je u krojačkoj radionici Augustina Picota, službenoga Napoleonovog i Jozefininog krojača. Pariška krojačnica Picot utemeljena je 1775., a kasnije je postala i trgovina. Nedavno je zatvorena. U njoj je šivana i odjeća za carsku krunidbu te su njezine krojačice obrubile sve zastave Napoleonove vojske.

"Carica Jozefina donijela je haljinu jednom prilikom kod Picota na prepravku, zatraživši od zaposlenika proširenje gornjeg dijela, koji joj je bio preuzak, no nije nikad došla po nju", rekao je za France presse voditelj i vlasnik aukcijske kuće Jean-Pierre Osenat. Haljina je ostala u vlasništvu kuće Picot-Brocard, a samo je jedanput bila na posudbi na izložbi u njujorškom Metu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙