FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objetnica pogibije 44 branitelja i civila u Komletincima

KOMLETINCI, 3. prosinca 2011.(Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika u središtu Komletinaca na vinkovačkom području, danas je obilježena 20. obljetnica pogibije 44 hrvatska branitelja i civila, poginulih 1991. godine na komletinačkom području u obrani bosutske bojišnice od jugo-srpske agresije.

Počast poginulim braniteljima Komletinaca - pripadnicima 105. bjelovarske brigade, 109. vinkovačke brigade, 11. domobranske pukovnije, 3. i 5. gardijske brigade MUP-a i postrojba HOS-a, te civilnim žrtvama rata, odali su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća članovi obitelji, rodbine i suborci te brojna izaslanstva.

Probijanjem bosutske bojišnice i zauzećem Komletinaca jugo-srpske agresorske postrojbe namjeravale su otvoriti put ka zauzimanju susjednih mjesta Otoka i Privlake, čime bi izbile nadomak Vinkovcima, kazao je ratni zapovjednik 105. bjelovarske brigade, umirovljeni brigadir Stjepan Ivanić.

Podsjetio je kako je 4. prosinca 1991. godine neprijatelj bosutsku bojišnicu uspio probiti na dva mjesta, ali su hrvatske snage, hrabrošću i odlučnošću, uspjele povratiti izgubljene položaje.

"Nakon zauzimanja Vukovara, neprijatelj je probijanjem obrane na bosutskoj bojišnici želio odcijepiti od Hrvatske i ovaj njezin dio, ali nije uspio", poručio je izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, brigadir Siniša Jurković.

Bjelovarsko-bilogorski župan Miroslav Čačija podsjetio je kako je s područja Bjelovarsko-bilogorske županije u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu poginulo više od 200 branitelja od kojih 27 na istočnoslavonskoj bojišnici.

Pripadnik 105. bjelovarske brigade, Damir Bajs, rekao je kako branitelji Bjelovara i okolnih mjesta s bjelovarskog područja nisu 1991. godine oklijevali u pružanju pomoći napadnutoj domovini te su, ne štedeći ni vlastite živote, došli u obranu bosutske bojišnice.

Molitvu za poginule i nestale u Domovinskom ratu predvodio je dekan osječkog vojnog dekanata, velečasni Ante Mihaljević, dok je u komletinačkoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije služena misa zadušnica.

Cvijeće je položeno te su svijeće zapaljene i na mjestima pogibije hrvatskih branitelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙