FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Siemens obilježio 125 godina prisutnosti u Hrvatskoj

ZAGREB, 2. prosinca 2011. (Hina) - Tvrtka Siemens svoju je 125. obljetnicu prisutnosti u Hrvatskoj obilježila danas u prostorima Zagrebačke uspinjače u Tomićevoj ulici budući je, kako je rečeno na obilježavanju, prvo spominjanje te tvrtke u Hrvatskoj u pisanom obliku bilo upravo u pismu njezina bečkog predstavnika u Zagrebu iz 1886., u kojemu predlaže izgradnju uspinjače.

"Svoj smo 125. rođendan u Hrvatskoj odlučili obilježiti u prostorima uspinjače jer ona predstavlja simbolično povezivanje gornjeg i donjeg grada, starog i novog, te zato što je prvo spominjanje Siemensa u Hrvatskoj u pisanom obliku bilo upravo u pismu bečkog predstavnika Siemensa u Zagrebu 1886. u kojemu predlaže da se ovdje sagradi uspinjača", kazala je direktorica korporativnih komunikacija Siemensa Sonja Nušinović Popovac na obilježavanju.

Obljetnica nije samo Siemensu, napomenula je, već i ZET-u, koji ove godine slavi 120 godina Zagrebačkog električnog tramvaja i s kojim ta tvrtka ima jako dobru i dugogodišnju suradnju.

Prva suradnja Siemensa i uspinjače ostvarena je već 1934., a upravo je Siemens bio jedan od partnera prilikom njezine rekonstrukcije i elektrifikacije 1974., kada je ta tvrtka napravila cjelokupnu elektriku i ugradnju pogonskog motora uspinjače. Posljednja je suradnja ostvarena 2006., prilikom rekonstrukcije upravljačkog sustava uspinjače.

Rukovoditelj pogona Zagrebačke uspinjače Eugen Bohaček napomenuo je kako tijekom rada uspinjače nikada nije zabilježena niti jedna nesreća. "Postrojenje je pouzdano, postali smo sastavni dio vizure Zagreba i susjedi građana Gornjeg grada i trudimo se da naša usluga bude što kvalitetnija i što korektnija", kazao je.

Uspinjača godišnje preveze oko 650 tisuća do milijun putnika, dodao je Bohaček, te napomenuo da je od zadnjeg remonta prošlo gotovo 40 godina i poručio kako je "vrijeme da građani Zagreba razmisle o jednoj ozbiljnijoj obnovi i rekonstrukciji".

Građena na inicijativu osječkog poduzetnika D.W.Kleina, koji je želio sagraditi uspinjaču po uzoru na Budimpeštu, Zuerich i druge europske gradove, uspinjača je službeno puštena u pogon 8. listopada 1890. i najstarije je prijevozno sredstvo u gradu Zagrebu. Isprva je bila na parni pogon koji je 1934. zamijenjen električnim. S prugom dugom 66 metara, poznata je i kao najkraća žičana željeznica na svijetu namjenjena javnom prometu. Zagrebačka je uspinjača zakonski zaštićena kao spomenik kulture te je jedna od turističkih atrakcija u gradu Zagrebu.

Svoj je jubilej Siemens odlučio obilježiti i prigodnom izložbom fotografija starih Siemensovih uređaja pod nazivom "Povijest obilježena inovacijama" organiziranom u prostorima Zagrebačke uspinjače, a Nušinović Popovac najavila je da tim povodom tvrtka građanima Zagreba i svim posjetiteljima poklanja besplatnu vožnju uspinjačom tijekom cijelog prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙