FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborsko izaslanstvo zadovoljno visokom potporom EP-a

BRUXELLES, 1. prosinca 2011.(Hina) - Izaslanstvo Hrvatskog sabora, predvođeno predsjednikom Lukom Bebićem, izrazilo je zadovoljstvom velikom potporom kojom je Europski parlament izglasao pristanak na Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Zastupnici Europskog parlamenta velikom su većinom odobrili u četvrtak na plenarnoj sjednici u Bruxellesu Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, što otvara put za njegovo potpisivanje sljedeći tjedan. Glasovanju je pristupilo 634 zastupnika, za pristanak na pristupni ugovor glasovalo je 564, suzdržanih je bilo trideset i dvoje, a protiv 38 zastupnika.

Osim pristanka na pristupni ugovor, europski parlamentarci izglasali su i popratnu, neobvezujuću rezoluciju u kojoj izražavaju uvjerenost da će pozitivni rezultati reformskog procesa "ojačati potporu i povjerenje hrvatskih građana za članstvo u EU-u".

Za tu rezoluciju glasovalo je 550 za, 34 protiv, a 41 zastupnik bio je suzdržan.

"Ovo je veliki dan kada je Europski parlament prihvatio Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji sa 87,36 posto glasova. Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom dugom procesu i koji su pridonijeli ovom velikom uspjehu. Zahvaljujem i Europskom parlamentu", rekao je Bebić izražavajući nadu da će hrvatski građani na referendumu velikom većinom podržati pristupni ugovor.

Bebić je također izrazio zadovoljstvo i velikim pljeskom kojim su europski parlamentarci ispratili izglasavanje pristanka na ugovor.

Bebić se u zgradi Europskog parlamenta bilateralno sastao i s predsjednikom Parlamenta Jerzyem Buzekom te sa šefom najveće političke skupine, Europske pučke stranke, Josephom Daulom.

Neven Mimimca je rekao da je skoro 90-postotna potpora rezultat teškog rada. "Ovo nije kraj našeg puta, sada treba raditi na transformaciji društva, politike, gospodarstva, pa i mentalnog sklopa ljudi koji trebaju živjeti po temeljnim europskim standardima. Nastavljamo na temelju svega dobrog što je napravljeno i siguran sam da ćemo imati potporu svih političkih stranaka i političkih skupina u Europi i, što je još važnije, očekujemo potporu hrvatskih građana i političkih stranaka za nastavak toga procesa".

Vesna Pusić ističe da je ovo početak "treće faze hrvatske povijesti kao samostalne države".

"Drago mi je što smo dobili tako veliku potporu. Sada je pred nama veliki posao, provedba svega što je odlučeno na papiru, a nije sasvim zaživjelo u praksi, cijeli niz stvari koje znače europsko funkcioniranje, pristojniju državu i kvalitetniji život za ljude u Hrvatskoj, što je cijeli smisao ovoga projekta", rekla je Pusić, koja je u proteklom saborskom mandatu predsjedavala saborskim odborom za praćenje pristupnih pregovora.

Marija Pejčinović Burić istaknula je da se sada treba dobro pripremiti kako bi Hrvatska dobro funkcionirala kao članica Europske unije.

Za Milorada Pupovca ulazak u Europsku uniju predstavlja prigodu za novi početak, a Željka Antunović je rekla da se sada Hrvatska treba dokazati u društvu kojem je toliko željela pripadati, a da prije toga hrvatski građani trebaju dati svoju potporu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙