FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručnjaci dvoje oko najmodernijih umjetnih kukova

LONDON, 30. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Moderni metalni umjetni kukovi izgleda nisu učinkovitiji od klasičnih i možda su i manje sigurni, pokazalo je novo američko istraživanje koje bi moglo nanijeti udarce ortopedskim kompanijama koja proizvode te proteze i otvoriti vrata sudskim tužbama.

Istraživanje, koje je provedeno pod pokroviteljstvom američke savezne uprave za lijekove (FDA) i objavljeno u časopisu British Medical Journal, pokazalo je da bolesnici kojima se usađuju moderni metalni implantati imaju veće izglede za ponovne operativne zahvate od onih koji dobijaju klasične proteze.

Novije generacije umjetnih kukova sastoje se od metalnih dijelova koji zamjenjuju glavu bedrene kosti te zglobnu čašicu zdjelične kosti dok se u tradicionalnim protezama ti dijelovi izrađuju od keramike ili plastike pa se primjerice na kraj bedrene kosti stavlja keramička glava a u čašicu zdjelične kosti plastični odnosno polietilenski umetak.

Svake godine u SAD-u se usađuje više od 700 tisuća umjetnih zglobova od koji je umjetnih kukova oko 270 tisuća.

U okviru istraživanja proučeno je 18 do sada objavljenih istraživanja koja su obuhvatila više od tri tisuće pacijenata, kao i baza podataka sa 830 tisuća obavljenih ortopedskih zahvata i utvrđeno je da metalne proteze nisu zadovoljile očekivanja. Stoga je FDA zatražio dodatne informacije od proizvođača o sigurnosti tih implantata.

Profesor Art Sedrakyan s Weill Cornell Medical Collegea kaže da analiza, iako preliminarna, upućuje na to da bolesnici s metalnim zglobovima imaju dvostruko veći rizik od potrebe ponavljanja operativnog zahvata.

Istraživanje je pokazalo i da se neki bolesnici žale na bol, oticanje i iščašenje umjetnog zgloba pa čak i na oštećenja u tijelu uzrokovana toksičnim razinama metalnih iona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙