FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stipendije dobilo 12 studenata i 32 učenika pomorske struke

ZADAR, 25. studenog 2011. (Hina) - Dvanaestero studenata Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru i 32 učenika zadarske Pomorske škole potpisali su danas na zadarskom Sveučilištu s predstavnicima ministarstva mora ugovore o stipendiranju.

Studenti će tijekom redovita školovanja primati 1200 kuna, a učenici po 800 kuna na mjesec. Kad završe školovanje, obvezni su ploviti na hrvatskim brodovima onoliko vremena koliko su primali stipendiju.

U akademskoj godini 2011./2012. ministarstvo mora dodijelit će ukupno 204 stipendije, od toga 151 učenicima i 53 studentima. U ovom trenutku stipendije prima oko 520 učenika i studenata.

Na današnjoj svečanosti na zadarskom sveučilištu državni tajnik za more Mario Babić istaknuo je kako je 17 milijuna kuna, koliko je u proteklih šest godina uloženo u obrazovanje pomoraca, najbolje uložen novac koji će se, kako je rekao, isplatiti prije nego ijedno ulaganje u lučku infrastrukturu ili izgradnju brodova.

"To nije uzalud bačen, nego najbolje uložen novac koji se najbrže vraća", istaknuo je kapetan Babić. "Unatoč napretku tehnike, odnosno modernim sustavima navigacije, ljudski čimbenik u konačnici odlučuje, o njemu ovisi sigurnost ljudi i broda. Zato je najbolje ulagati u ljude", dodao je Babić.

U ministarstvu mora, prometa i infrastrukture ističu kako se tim projektom hrvatskim pomorcima omogućuje zapošljavanje na domaćim brodovima, a brodarima pomaže u osiguravanju kvalitetna kadra. Naime, izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika kao uvjet za dobivanje poreznih olakšica brodarima propisan je ukrcaj određena broja pripravnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙