FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liječnici, učite od Shakespearea

LONDON , 24. studenoga 2011. (Hina) - Liječnici bi možda mogli bolje shvatiti kakav je i koliki utjecaj ljudske psihe na tijelo čitajući komedije, tragedije i poeziju slavnoga pisca i dramatičara Williama Shakespearea, jer je taj bard redovito u svojim djelima prikazivao razne fizičke simptome kojima je želio ukazati na duboke osjećaje što ih njegovi likovi proživljavaju, kaže britanski znanstvenik.

Dr. Kenneth Heaton, liječnik i šekspirolog, analizirao je 42 piščeva djela i usporedio ih sa 46 knjiga Shakespeareovih suvremenika iz 16. stoljeća. Rezultati njegova istraživanja objavljeni su u zadnjem broju stručnoga časopisa Medical Humanities. Heaton je ustanovio da je Shakespeare češće od ostalih pisaca svojeg vremena opisivao razne likove koji su doživjeli veliki stres, a potom osjećali psihosomatske simptome poput malaksalosti ili nesvjestice, ili su imali pojačan, odnosno smanjen osjet na dodira ili na bol.

Muški likovi u Shakespearovim tragedijama "Romeu i Juliji", "Henriku VI.", "Ukroćenoj goropadnici", "Troilu i Kresidi" osjećaju vrtoglavicu, nesvjesticu i slabost. Dr. Heaton je slične psihosomatske simptome zamijetio u književnom djelu još samo jednoga Shakespearova suvremenika.

Jedanaest slučajeva hiperventiliranja povezanih s dubokim emotivnim stresom Shakespeare je opisao u komediji "Dva mladića iz Verone", u "Mletačkom trgovcu", djelu "Kako vam drago", "Rikardu II." i drugome dijelu "Henrika IV." Književni bard je međusobnu povezanost tijela i uma u djelima prikazivao neusporedivo češće od svojih suveremenika.

U "Kralju Learu", "Richardu II" i "Kralju Ivanu" opisani su problemi sa sluhom, prouzročeni snažnim emotivnim stresom, a pretjerane ili smanjene osjećaje autor je opisao u "Puno vike ni za što", "Veneri i Adonisu" i "Koriolanu".

"Shakespearovo stajalište o tomu da su otupjelost ili snažni osjećaji njegovih likova posljedica i odraz stanja njihove psihe, nisu dijelili i njegovi suvremenici", piše u članku dr. Heaton.

Njegovo istraživanje pokazuje da bi djela Williama Shakespearea današnje liječnike mogla podsjetiti kako su fizički simptomi posljedica psiholoških uzroka, a mnogo među njima ne uspijevaju odmah povezati fizičke simptome sa stresom, što rezultira zakašnjelim dijagnozama, nepotrebnim pretragama i neodgovarajućim liječenjem.

Kad bi današnji liječnici češće posegnuli za Shakespearovim djelima, siguran sam da bi iz njih mogli puno toga naučiti", vjeruje dr. Heaton, prenosi BBC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙