FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preporod: Učitelji i nastavnici najveće žrtve proračunske štednje

ZAGREB, 23. studenog 2011. (Hina) - Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod ocijenio je danas kako su učitelji i nastavnici najveće žrtve proračunske štednje, pa su stoga budućim prosvjetnim vlastima ponudili svoja riješenja za poboljšanje standarda zaposlenih u hrvatskom školstvu.

Novog će resornog ministra u pogledu potplaćenosti zaposlenih u obrazovanju dočekati situacija slična onoj koja je dočekala ministra Dragana Primorca 2004. godine, rekao je čelnik Preporoda Željko Stipić na konferenciji za novinare, dodajući kako unatoč činjenici da su prosječne plaće u obrazovanju porasle u proteklih sedam godina oko 900 kuna, odnosno s 4.500 kuna na 5.400 kuna, to je još uvijek manje od prosječnih plaća u državi.

Po njegovom mišljenju, nove prosvjetne vlasti ne bi u 2012. godini smjele ni razmišljati o ukidanju bilo kakvih materijalnih prava, a u proračunu za 2012. godinu trebalo bi osigurati dodatnih 15-ak milijuna kuna za širi krug korisnika prava na uvećanje plaće za 4, 8 i 10 posto. U tom smislu, u 2013. trebat će osigurati dodatnih 40-ak milijuna kuna, rekao je Stipić.

Po njegovom mišljenju, već u prvoj godini mandata bit će potrebno dodatno unaprijediti postojeći sustav napredovanja, odnosno učiniti sve kako bi se barem udvostručio broj promaknutih učitelja i nastavnika.

Već u 2012. godini, dodao je, umjesto dosadašnjih 40-ak milijuna kuna, trebalo bi za tu namjenu osigurati barem 20-ak milijuna.

Od 2013. pa na dalje trebalo bi osigurati nastavak primjene redefiniranog Sporazuma o prosvjetnom dodatku te ozbiljno razmisliti o rješenju da se radnici u znanosti i visokom školstvu isključe iz primanja prosvjetnog dodatka. Taj bi se vid povišice plaće, mišljenja je Stipić, s 2,3 posto trebao povećati barem na 2,5 ili 3 posto, za što bi od 2013. godišnje trebalo osiguravati oko 150 milijuna kuna godišnje.

Učinci predloženih rješenja bili bi, po Stipićevim riječima, usmjereni na to da se u predstojećem mandatnom razdoblju anulira zaostajanje prosječnih plaća u osnovnom i srednjem školstvu za prosječnim plaćama u državi te da se značajnije smanji zaostajanje za plaćama u drugim državnim i javnim službama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙