FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 21. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES - Američka pjevačica country glazbe Taylor Swift, odabrana za umjetnicu godine s tri osvojene nagrade velika je pobjednica Američkih glazbenih nagrada dodijeljenih u Los Angelesu. Swift je dobila i nagradu za najbolju izvođačicu countryja i najbolji country album "Speak Now". Britanska soul pjevačica Adele (23) nominirana je četiri puta a dobila je tri nagrade: za najbolju izvođačicu pop/rock glazbe, najbolju suvremenu umjetnicu i najbolji album pop/rock glazbe "21". Mladi Kanađanin Justin Bieber (17), prošlogodišnji umjetnik godine, izveo je pjesmu sa svojeg božićnog albuma "Under The Mistletoe" ali je otišao praznih ruku. Nominiran je bio samo u kategoriji najboljeg izvođača pop/rocka. Nagrada za najbolju skupinu pripala je Lady Antebellum, pobjednicima i prošle godine. U kategoriji soul/R&B nagrada za najbolju izvođačicu pripala je Beyonce . U istoj kategoriji za najboljeg izvođača proglašen je Usher. Rihanna, također odsutna, osvojila je nagradu za najbolji album "Loud".

MADRID - Zvijezda madridskoga Reala Cristiano Ronaldo donirao je svoje kopačke za izgradnju palestinske škole u Gazi, objavljeno je arapskoj verziji web-sitea Reala. Kopačke CR7 prodane su na aukciji za 2400 eura, a početna cijena bila im je 700 eura. Uz Ronaldove kopačke i druge poznate ličnosti su donirale svoje omiljene predmete na aukciji za školu u Gazi. Portugalac je inače jedan od najbogatijih sportaša svijeta s mjesečnom plaćom od 1,83 milijuna eura, a u to nisu uključeni sponzorski ugovori

WASHINGTON - Matične stanice načinjene od sala dale su rezultata kod liječenja životinja, pa se znanstvenici nadaju da će jednoga dana moći ponoviti taj uspjeh i kod ljudi. "Mi smo ih izdvojili, koncentrirali, isprali ih i istim ih redoslijedom primjenili. Ubrizgate ih u srce ili koljena, gdje god da je potrebno", izjavio je Dr. Eckhard Alt za televizijsku postaju KTRK-TV u Houstonu, podružnicu ABC News-a, nakon tretmana koji je korišten na azijskoj svinji s artritisom u zoološkom vrtu u Houstonu.

Uspješni primjeri liječenja životinja znanstvenicima daju nadu da će se metode stanične terapije moći primjeniti i kod ljudi. Njemački znanstvenici planiraju početi istraživanje na ljudima u siječnju, koristeći isti postupak za osobe s osteoartritisom u koljenu, te za rane i kosti koje ne zarastaju, navodi ABC News.

LOS ANGELES - Znanstvenici su stvorili materijal koji je toliko lagan da se može položiti na vrh maslačka bez ometanja delikatne strukture biljke. "Ultralaganu metalnu mikro-rešetku" izmislili su znanstvenici s kalifornijskih sveučilišta UC Irvine i Caltech te tvrtke HRL Laboratories, a opisana je u novom broju časopisa Science od 18. studenoga. Novi materijal je 100 puta lakši od stiropora, prema izvješćima. Tajna njegove lakoće je stanična građa proizvedena iz šupljih cjevčica što podržava strukturu materijala koja je u stvarnosti 99,99 posto zrak, prema istraživačkom timu koji ga je izradio. To znači da je gustoća materijala manja od jedne tisućinke gustoće vode. Stvar je prilično elastična, pa istraživači navode da se spljošten na pola svoje visine, materijal vrati na 98 posto prijašnje forme

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙