FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi 'pravi' dokumentarac o Woodyju Allenu

ZAGREB, 17. studenog 2011. (Hina) - Američki filmski redatelj, glumac i glazbenik Woody Allen dopustio je da njegov privatni život i kreativni procesi prvi puta budu zabilježeni u dokumentarcu američkog scenarista, producenta i redatelja Roberta Weidea, koji će svoju svjetsku premijeru doživjeti u nedjelju 20. studenoga na američkoj televizijskoj postaji PBS.

Troipolsatni film u dva dijela, "Woody Allen: A Documentary" prvo je zaokruženo filmski dokumentirano svjedočanstvo o tom, što se privatnog života tiče legendarno tajnovitom filmašu, u kojemu će ga svjetska javnost prvi puta imati prilike vidjeti iz tako velike blizine - šarmantnog, iskrenog i zabavnog, posve suprotnog neurotičnom, smrću i seksom opterećenog stanovnika newyorškog Manhattana, kakvim se najčešće predstavlja u svojim filmovima.

Počevši od Allenova djetinjstva i njegovih prvih profesionalnih angažmana još u tinejdžerskoj dobi, kada je radio karikature za novine, film kronološki prati putanju Allenove podugačke karijere - kako se od pisanja šala za komičara Sida Caesara i nastupa kao stand-up komičar i česti gost talk-showova 50-tih i 60-tih godina prošloga stoljeća razvio u velikog scenarista-redatelja koji već više od 40 godina "izbaci" u prosjeku jedan film godišnje.

Weide pokriva Allenove najranije filmske uratke kao što su "Zgrabi novac i bježi", "Povampireni Miles" ili "Ljubav i smrt", do najvećih bisera njegove filmografije kao što su "Annie Hall", za koji je dobio dva Oscara - za najbolji scenarij i režiju, "Hannah i njezine sestre", "Manhattan", "Broadway Danny Rose", "Metci nad Broadwayem", "Moćna Afrodita" i "Razarajući Harry", pa do najnovije "europske serije" - "Završni udarac", "Vicky Christina Barcelona" i, najnoviji, "Ponoć u Parizu".

Istražujući spisateljske navike velikog filmaša, njegov odnos prema castingu, režiranju i glumcima, Weide je više od godinu i pol dana putovao s Allenom, od seta "Upoznat ćeš visokog, tamnog stranca" u Londonu, do ovogodišnje premijere "Ponoći u Parizu" u Cannesu.

Snimao ga je i kod kuće, pa će tako gledatelji dobiti priliku vidjeti njegovu prijenosnu pisaću mašinu "Olympia" na kojoj je natipkao sve što je ikada napisao, sadržaj njegove "ladice s idejama" u noćnom ormariću, gdje čuva nasumce zabilježene ideje koje bi ga mogle inspirirati za neki budući film. Weide je Allena snimao i u režiji, a za potrebe filma intervjuirao je i brojne poznate glumce koji su s njim radili kao što su Antonio Banderas, Josh Brolin, Penelope Cruz, John Cusack, Scarlett Johansson, Larry David, Diane Keaton i drugi, te brojne suradnike i filmografe, njegovu sestru, dugogodišnjeg menadžera itd.

Scenarist, redatelj, glumac, komičar, jazz-glazbenik, autor i dramatičar Woody Allen (1935.) poznat je po satiričnim komedijama u čijem su središtu tragikomično prikazani njujorški intelektualci. Njegovi filmovi tematiziraju književnost, seksualnost, filozofiju, psihologiju, židovstvo i povijest kinematografije. Allen je također i jazz umjetnik koji sa svojim klarinetom redovito nastupa u manjim dvoranama i restoranima diljem Manhattana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙