FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP: odbijen prigovor Akcije Mladih

ZAGREB, 18. studenog 2011. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbilo je prigovor Akcije Mladih.

REPUBLIKA HRVATSKA

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO

REPUBLIKE HRVATSKE

Klasa: 013-03/11-21/03

Urbroj: 507-11-07

Zagreb, 17. studenog 2011.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske u sastavu Branko Hrvatin, dipl. iur., predsjednik, Jakob Miletić, dipl. iur., potpredsjednik, Jasna Guštek, dipl. iur., potpredsjednica, Zdravka Čufar Šarić, dipl. iur., potpredsjednica, Aleksandra Jozić-Ileković, dipl. iur., potpredsjednica, Davor Orlović, dipl. iur., član, Zorislav Ham, dipl. iur., član, Josip Vresk, dipl. iur., član i Janja Horvat Drobnjak, dipl. iur., članica, odlučujući o prigovoru Akcije Mladih od 15. studenog 2011. godine, protiv predloženih kandidacijskih lista Agende mladih demokrata i Hrvatske stranke mladih u I., II., III., IV., VI., VII., VIII., X. i XI. izbornoj jedinici, na sjednici održanoj 17. studenog 2011. godine, donijelo je sljedeće

R J E Š E N J E

Odbija se prigovor kao neosnovan.

O b r a z l o ž e n j e

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Državno izborno povjerenstvo) zaprimilo je 15. studenog 2011. godine prigovor Akcije Mladih od 15. studenog 2011. godine, protiv predloženih kandidacijskih lista Agende mladih demokrata i Hrvatske stranke mladih u I., II., III., IV., VI., VII., VIII., X. i XI. izbornoj jedinici.

U prigovoru se navodi da prijedlozi kandidacijskih lista nisu potpisani od osobe ovlaštene za zastupanje stranke, odnosno da je jednom od potpisnika liste istekao mandat za zastupanje stranke. Dalje se u prigovoru navodi kako je potpisniku kandidacijskih listi od strane Hrvatske stranke mladih istekao mandat za zastupanje 8. studenog 2011. godine, a prema saznanju podnositelja prigovora liste su potpisane i predane 14. studenog 2011. godine. Predlaže se od Ministarstva uprave zatražiti očitovanje o datumu isteka mandata osobama ovlaštenim za zastupanje političke stranke Hrvatske stranke mladih.

Prigovora nije osnovan.

Državno izborno povjerenstvo je na temelju članka 56. točke 7. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor („Narodne novine“, broj 120/11 – pročišćeni tekst, u daljnjem tekstu: Zakon o izborima), 16. studenog 2011. godine prihvatilo i objavilo pravovaljano predložene liste predlagatelja Agende mladih demokrata i Hrvatske stranke mladih za izbor zastupnika u Hrvatski sabor za I., II., III., IV., VI., VII., VIII., X. i XI. izbornu jedinicu. Iako je prigovor Akcije mladih zaprimljen u Državnom izbornom povjerenstvu prije nego što su prihvaćeni i objavljeni pravovaljanima prijedlozi lista Agende mladih demokrata i Hrvatske stranke mladih, o prigovoru je odlučeno nakon objave prihvaćenih listi.

Zakonom o izborima u članku 20. stavku 1. propisano je da pravo predlaganja stranačkih lista za izbor zastupnika u Sabor imaju sve političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj na dan objave odluke o raspisivanju izbora u „Narodnim novinama“, a u stavku 2. navedene odredbe da listu za izbor zastupnika u Sabor može samostalno predložiti jedna politička stranka, te dvije ili više političkih stranaka (koalicijska lista).

U skladu sa člankom 56. točkom 5. Zakona o izborima, Državno izborno povjerenstvo je Obvezatnom uputom br. III propisalo postupak kandidiranja („Narodne novine“, broj 122/11). U točki 3. Obvezatne upute br. III Državno izborno povjerenstvo je propisalo da prijedlog stranačke liste potpisuje osoba ovlaštena za zastupanje političke stranke, dviju ili više političkih stranaka odnosno stranačke koalicije.

Uvidom u prijedloge lista za izbor zastupnica/zastupnika u Hrvatski sabor za I., II., III., IV., VI., VII., VIII., X. i XI. izbornu jedinicu, podnijete od strane političkih stranaka Agende mladih demokrata i Hrvatske stranke mladih, utvrđeno je da su prijedlozi potpisani od strane Igora Kindija kao ovlaštene osobe za Agendu mladih demokrata i Maria Lozića kao ovlaštene osobe za Hrvatsku stranku mladih.

Uvidom u registar političkih stranaka Republike Hrvatske pri Ministarstvu uprave utvrđeno je da je na dan objave odluke o raspisivanju izbora u „Narodnim novinama“ bila registrirana politička stranka – Agenda mladih demokrata, sa sjedištem u Zagrebu, Vida Došena 30, pod reg. brojem 223, da je datum upisa političke stranke u registar 20. svibnja 2011. godine, te da su osobe ovlaštene za predstavljanje i zastupanje stranke – Igor Kindij, predsjednik, te Darko Krnić, zamjenik predsjednika.

Uvidom u naznačeni registar utvrđeno je i da je na dan objave odluke o raspisivanju izbora u „Narodnim novinama“ bila registrirana i politička stranka – Hrvatska stranka mladih, sa sjedištem u Zaprešiću, Augusta Šenoe 174, da je datum upisa političke stranke u registar 6. travnja 2004. godine, te da su osobe ovlaštene za predstavljanje i zastupanje - Miroslav Rajh, predsjednik, Vladimir Sever, dopredsjednik, te Mario Lozić, glavni tajnik.

Ministarstvo uprave je u očitovanju od 16. studenog 2011. godine (Klasa: 006-01/11-01/458; Urbroj: 515-03-02-02/4-11-2) navelo da su osobe ovlaštene za predstavljanje i zastupanje Agende mladih demokrata Igor Kindij i Darko Krnić, dok je osoba ovlaštena za predstavljanje i zastupanje Hrvatske stranke mladih Miroslav Rajh, Vladimir Sever i Mario Lozić.

Zbog navedenog razloga ocijenjeno je da su prijedlozi lista predlagatelja Agende mladih demokrata i Hrvatske stranke mladih za izbor zastupnika u Hrvatski sabor za I., II., III., IV., VI., VII., VIII., X. i XI. izbornu jedinicu potpisani od strane osoba ovlaštenih za zastupanje navedenih političkih stranaka.

Na temelju odredbe članka 98. stavka 2. u vezi s člankom 22. stavka 1. Zakona o izborima i točkom 3. Obvezatne upute br. III Državnog izbornog povjerenstva, odlučeno je kao u izreci ovog rješenja.

POTPREDSJEDNICA

Zdravka Čufar Šarić, dipl.iur.

POUKA O PRAVNOM LIJEKU:

Protiv ovog rješenja podnositelj prijedloga ima pravo žalbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Žalba se podnosi Ustavnom sudu Republike Hrvatske u roku 48 sati, računajući od dana dostave pobijanog rješenja, putem Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, Zagreb, Visoka 15.

DOSTAVITI:

1. Akcija Mladih, Rijeka, Ciottina 19

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙