FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nastavlja se trend usporenog trgovanja

ZAGREB, 17. studenog 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje mirno trgovanje, uz nizak promet i stagnaciju Crobex indeksa, jer nema domaćih vijesti koje bi ohrabrile ulagače, a ni sa svjetskih tržišta ne stižu poticajni signali.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je jučer 0,50 posto, na 1.821 bod, a Crobex10 0,65 posto, na 1.001 bod.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,9 milijuna kuna, što je oko 1,7 milijuna više nego dan prije.

„I danas, kao i proteklih dana, očekujem stagnaciju Crobexa, uz niske promete. Posljednjih dana prosječni dnevni prometi manji su od 9 milijuna kuna, dok su lani u istom razdoblju bilo dvostruko veći. Crobex je, pak, u minusu od početka mjeseca oko 1 posto, što nam sugerira da su investitori trenutačno prilično nezainteresirani za ulaganja“, kaže Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Razlog je tome, ističe, nedostatak konkretnih vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište u jednom ili drugom smjeru.

„Uz lošu gospodarsku situaciju i u očekivanju parlamentarnih izbora, slabost domaćeg tržišta posljedica je nesigurnosti na svjetskim burzama, zbog europske dužničke krize. Vjerujem da još nismo vidjeli kulminaciju te krize“, kaže Tamas Nagy.

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks pao 1,58 posto, dok je S&P 500 potonuo 1,66, a Nasdaq indeks 1,73 posto.

Oštar pad cijena dionica posljedica je novih upozorenja da bi širenje europske dužničke krize moglo izazvati usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava i nanijeti velike štete bankarskom sustavu.

Agencija Fitch upozorila je da bi širenje dužničke krize moglo znatno utjecati na američke banke, s obzirom na njihovu izloženost u europskim, posebice, francuskim bankama.

Na svjetskim burzama posljednjih se dana najviše prati kretanje prinosa na europske obveznice, stoga ulagači danas s nestrpljenjem očekuju aukcije obveznica Francuske i Španjolske.

„Kao i posljednjih dana, i danas će kretanje prinosa na europske obveznice snažno utjecati na tržišta dionica, pa možemo očekivati veću volatilnost“, kaže Nagy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙