FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Montijeva vlada će biti vlada stručnjaka

RIM, 16. studenog 2011. (Hina/AFP) - Mario Monti je u srijedu preuzeo dužnost predsjednika vlade stručnjaka i tehnokrata koja će pokušati vratiti vjerodostojnost Italiji, čiji će biti i ministar gospodarstva, dok Silvio Berlusconi pakira prtljagu i odlazi.

Pošto je službeno preuzeo premijersku dužnost, bivši europski povjerenik kojemu je 68 godina, istaknuo je da će tu dužnost obnašati zajedno s dužnosti ministra gospodarstva u vladi koja je smanjena na 16 ministara, među kojima ih je 12 s portfeljem.

Vlada je prisegnula u Quirinalu, rezidenciji predsjednika Republike, a zatim je Monti otišao u palaču Chigi, sjedište vlade kako bi preuzeo dužnost od Silvija Berlusconija. Berlusconi se sa svojim uobičajenim smiješkom srdačno rukovao s nasljednikom i dvaput pozirao pred fotografima.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy bio je među prvim europskim čelnicima koji su čestitali Montiju. "Idući će tjedni biti presudni", ali "zajedno ćemo uspjeti", ocijenio je Sarkozy.

Titular novog superministarstva gospodarskog razvoja, infrastrukture i prometa Corrado Passera rekao je pak da je "potpuno siguran" kako će se Italija izvući, jer "ona vrijedi više nego što to misle tržišta".

Novi premijer morat će voziti slalom između nužnog poštovanja europskih zahtjeva za štednju i nužnog oživljavanja rasta, bez kojega Rim neće moći vraćati svoj dug.

Prozvan "Super Mario" zbog svoje stručnosti i neovisnosti, Monti se okružio i trima ženama koje vode ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa te rada i socijalne skrbi.

Državni tajnik Svete Stolice Tarcisio Bertone nazvao je Montijevu vladu, u kojoj je više poznatih katolika, "lijepom ekipom".

Luksemburški premijer i predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker izrazio je u srijedu zadovoljstvo formiranjem nove talijanske vlade Marija Montija, ocijenivši da je to "dobra vijest za Italiju".

"Formiranje nove talijanske vlade koju predvodi Mario Monti dobra je vijest za Italiju i za eurozonu", istaknuo je Juncker u priopćenju.

"Brza i potpuna provedba svih mjera koje je nedavno prihvatio talijanski parlament mora biti prioritet kako bi se zemlji vratila politička, financijska i gospodarska vjerodostojnost", dodao je Juncker.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙