FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija neće objaviti preliminarne podatke o BDP-u za treće tromjesečje

RIM, 16. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Italija neće objaviti preliminarne podatke o bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromjesečju pa će njezina gospodarska izvedba biti poznata tek kod objave konačnih podataka 21. prosinca, objavio je u srijedu tamošnji statistički ured Istat.

Talijanski statistički ured obično objavljuje preliminarne procjene rasta najmanje mjesec dana prije objave konačnih podataka.

U Istatu pojašnjavaju da su prijašnji podaci bili podvrgnuti brojnim revizijama, što je onemogućilo izračun uobičajenih preliminarnih procjena za treće tromjesečje.

Očekuje se da će treće najveće gospodarstvo eurozone zabilježiti pad BDP-a u trećem tromjesečju a pad bi se trebao nastaviti i u četvrtom tromjesečju. To bi moglo dodatno potaknuti rasprodaje na tržištu državnih obveznica koje su već Italiju gurnule na korak do zahtjeva za međunarodnom pomoći.

Statistički ured Europske unije Eurostat u utorak je u preliminarnim procjenama objavio da je rast u 17-članoj eurozoni u trećem tromjesečju iznosio mršavih 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Veći talijanski susjedi Njemačka i Francuska pritom su ostvarili rast po stopama od 0,5 i 0,4 posto. U Eurostatovu izvješću nisu objavljeni podaci za Italiju, kao ni za mnoge druge zemlje članice EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙