FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Ravnatelj policije optužio vladajuće stranke za politički nadzor

SARAJEVO, 15. studenog 2011.(Hina) - Ravnatelj Uprave policije Federacije Bosne i Hercegovine Dragan Lukač optužio je u utorak vladajuće stranke u tom bosanskohercegovačkom entitetu da pokušavaju uspostaviti političku kontrolu nad radom policije u čiju je profesionalizaciju u proteklim godinama uloženo iznimno puno napora i sredstava.

"Na taj se način možda žele onemogućiti velike i bitne istrage koje ćemo provoditi ili su u tijeku", izjavio je Lukač na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu.

Ministar unutarnjih poslova FBiH Predrag Kurteš, koji dolazi iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP), nedavno je predložio novi zakon o unutarnjim poslovima. Taj zakon, među ostalim, bitno ograničava sadašnju potpunu neovisnost o izvršnoj vlasti ravnatelja policije FBiH i zapovjednika policije u županijama.

Ravnatelja policije i zapovjednike odgovorne za operativne policijske poslove do sada su imenovali neovisni odbori koje vladajuće stranke sada žele praktički ukinuti kako bi izbor policijskih dužnosnika bio prepušten federalnoj odnosno županijskim vladama.

Ravnatelj Lukač, koji se zbog takvih prijedloga već sukobio s vladom odnosno ministrom Kurtešom, u utorak je izrijekom ustvrdio kako bi novim zakonom "policija bila stavljena pod političku kontrolu".

I nevladina organizacija Transparency International (TI) u utorak je kritizirala pokušaje da se promijene postojeće odredbe zakona u unutarnjih poslovima u FBiH.

Podsjećajući kako je zakon sličan onom kakav se predlaže na federalnoj razini već usvojen u Sarajevskoj županiji, čime je ukinut neovisni odbor za izbor policijskog zapovjednika, TI navodi kako je riječ o "povratku u doba partijske policije".

"Ovakav zakon omogućava izbor po stranačkoj osnovi što je posebno opasno za rad i efikasnost policije", ističe se u priopćenju bosanskohercegovačkog ogranka TI.

Također se podsjeća kako su i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko te posebni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen upozorili da su takve promjene protivne načelima koja vrijede u demokratskim društvima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙