FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacionalni prosvjed i mogući opći štrajk u Belgiji

BRUXELLES, 15. studenog 2011. (Hina/AFP) - Belgijski sindikati najavili su u srijedu za 2. prosinca održavanje "nacionalnog prosvjeda" u Bruxellesu protiv štednje te prijete općim štrajkom dok političke stranke pripremaju niz gospodarskih mjera povijesne širine.

"Govorimo političkim pregovaračima da su, uz štednju, moguće i druge opcije", izjavila je glavna tajnica socijalističkog sindikata FGTB Anne Demelenne pred tisućama okupljenih prosvjednika u Bruxellesu.

"Danas to kažemo mirno, ponovit ćemo to 2. prosinca na nacionalnom prosvjedu u Bruxellesu. Ako nas ne budu čuli, nastavit ćemo i prosinac će biti vruć, ne isključujemo opći štrajk", dodala je ona.

"Dosta nam je društva u kojem caruju financije", dodala je Demelenne.

Sva tri sindikata nude rješenja kako doći do 11 milijardi eura u nacionalnom proračunu: prekid "fiskalnih darova tvrtkama", oporezivanje prihoda od kapitala i pojačana borba protiv utaje poreza i svih vrsta fiskalnih pronevjera.

Uz prosvjednike FGTB-a, okupili su se i članovi kršćanskog i liberalnog sindikata. Iako se očekivalo 4500 osoba na kraju se pozivu odazvalo 6000, rekli su sindikati.

Financijska tržišta i Europska komisija provode pritisak na Belgiju zahtijevajući mjere za smanjenje deficita i javnog duga koji se bliži razini od 100 posto nacionalnog bruto proizvoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙