FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plinofikacija Dalmacije

SPLIT, 10. studenog 2011. (Hina) - Problemi distribucije i opskrbe plinom, daljnji razvoj hrvatskog plinskog sustava i nastavak plinofikacije Dalmacije bile su ključne teme prvoga dana 3. plinske energetske konferencije koja se održava u Podstrani kod Splita, a okupila je oko 120 sudionika.

Prvi potrošači na području Splitsko-dalmatinske županije na distribucijsku plinsku mrežu trebali bi biti priključeni u jesen 2012. na području Dugopolja, a u Splitu bi se prva kućanstva i tvrtke na plin mogli priključiti u ljeto 2013. godine, najavila je Evelyn Panis, direktorica tvrtke EVN Croatia plin, koncesionara za izgradnju plinske mreže u dalmatinskim županijama.

U izlaganjima državne tajnice za energetiku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Nataše Vujec te ravnatelja Uprave za energetiku Darka Horvata naglašeno je da će plin u 21. stoljeću postati i ostati najvažniji energent, za što se Hrvatska već sada priprema i razvojem vlastitog plinskog sustava i novim razvojnim projektima koji uključuju povezivanje na međunarodne projekte plinovoda i gradnju terminala za ukapljeni prirodni plin.

Uz to, vezano uz stanje na tržištu plina, u raspravi je istaknuto da ono uskoro više neće moći prihvaćati slabe i neorganizirane sudionike.

Predsjednik Uprave Plinacroa Jerko Jelić Balta predstavio je stanje hrvatskog plinskog sustava i naglasio da je sustav u cijelosti spreman za nadolazeću i naredne sezone grijanja.

O sigurnosti opskrbe hrvatskog plinskog gospodarstva govorili su stručnjaci HEP Proizvodnje, Podzemnog skladišta plina, Plinacroa i Siemensa. Pri tome je istaknuto da nema uravnoteženja rada plinskog sustava bez rada plinskih elektrana, ali i nužnost dogradnje podzemnog skladišta plina Okoli (dvije nove bušotine) i gradnje novog, vršnog skladišta u Grubišnom Polju.

Organizator 3. plinske energetske konferencije, koja se održava i sutra, je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a suorganizator je tvrtka EVN Croatia.

(Hina) xzjur yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙