FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak 10. studenoga

ZAGREB, 9. studenog 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 10. studenoga.

DEN HAAG - Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u četvrtak poslijepodne pred Haaškim sudom izjasnit će se o krivnji po trećoj izmjeni optužnice kojom je u optužnicu dodan zločin u selu Bišina u BiH u kojem su srpske snage 1995. ubile više od 30 muslimanskih muškaraca. Mladić je optužen za genocid u BiH, višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, zločine u drugim dijelovima BiH te za držanje pripadnika kao taoce. Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz prošlog je mjeseca najavio kako bi tužiteljstvo moglo odustati od nekih optužbi protiv Mladića kako bi se ubrzao sudski proces koji se vodi protiv njega.

DEN HAAG - Pred Haaškim sudom u četvrtak poslijepodne održat će se redovita statusna konferencija u predmetu protiv bivšeg predsjednika tzv. RSK Gorana Hadžića. Bivši vođa pobunjenih hrvatskih Srba optužen je za progon tisuća i ubojstvo stotina Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata te za niz drugih zločina među kojima su i zlostavljanja, razaranje i pljačka. On je tijekom rata prvo obavljao dužnost predsjednika vlade samoproglašene SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema a nakon toga bio je i predsjednik tzv. RSK.

BEOGRAD – Predstavnici udruge pravnika "Vukovar 1991" razgovarat će sa srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem na temu procesuiranja odgovornih za počinjene ratne zločine u logorima Stajićevo, Begejci, Niš, Sremska Mitrovica i Beograd.

SARAJEVO – Sud BiH izreći će presudu po optužnici za terorizam koja tereti Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića. Oni su optuženi da su kao pripadnici organizirane skupine nabavljali oružje i eksploziv kako bi izveli terorističke napade s ciljem rušenja ustavnog poretka BiH i destabilizacije države.

BERLIN - Rumunjski predsjednik Traian Basescu posjetit će Njemačku gdje će se sastati s njemačkim predsjednikom Christianom Wulffom, kancelarkom Angelom Merkel i ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom.

LONDON - James Murdoch, sin medijskog magnata Ruperta Murdocha i čelnik tvrtke News International, koji je zajedno s ocem odgovarao pred parlamentarnim povjerenstvom u sklopu istrage o skandalu prisluškivanja, trebao bi se ponovno pojaviti pred britanskim parlamentom zbog daljnjeg ispitivanja u tom slučaju.

Dežurni:

Noć: Đurđa Beraković

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: 00385 1 4808645

Fax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙