FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pušten u rad plinovod Sjeverni tok

LUBMIN, 8. studenog 2011. (Hina/AFP) - Plinovod Sjeverni tok kojim se ruski plin dobavlja ispod Baltičkog mora izravno iz Rusije pušten je u utorak u rad i otvorio je novo poglavlje u energetskim odnosima Moskve i Europe.

Prvu cijev plinovoda dugog 1.200 kilometara simbolički su pustili u rad njemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, premijeri Francuske i Nizozemske Francois Fillon i Mark Rutte te povjerenik Europske unije za energetiku Guenther Oettinger na svečanosti u Lubminu.

Otvorena je "nova stranica energetskog partnerstva" između Rusije i Njemačke, rekao je Medvedev u tome gradu na području nekadašnje Njemačke Demokratske Republike.

Merkel je plinovod nazvala "jednim od najvećih infrastrukturnih projekata danas", a Rusiju ključnom partnericom.

Projekt Sjevernog toka praćen je raspravama o tome treba li Europa u tolikoj mjeri ovisiti o ruskome plinu, koji pokriva gotovo četvrtinu europskih potreba za tim energentom.

Njemačka grupa EON, koja sudjeluje u projektu, u pravnom je sporu s ruskim divom Gazpromom oko cijena plina koje drži previsokima.

I francuska grupa GDF Suez, također partner u projektu, raspravlja s Gazpromom o tome pitanju.

Ruski energetski div na meti je Europske komisije koja je krajem rujan u Europi pretražila njegove podružnice zbog sumnje da tvrtka krši propise o konkurentnosti.

Plinovod, koji do kraja 2012., treba dobiti i drugu cijev, dobavljat će plin za 26 milijuna kućanstava u Europi. Vrijednost radova iznosi 7,4 milijarda eura. Cijevi su postavljene na dubini od 80 do 110 metara, a kada obje cijevi budu postavljene, kapacitet plinovoda doseći će 55 milijarda prostornih metara plina.

Projekt je povjeren konzorciju tvrtaka kojim dominira ruski Gazprom, a sudjeluju njemački partneri BASF i EON, nizozemski Gasunie i francuski GDF Suez.

Sjeverni tok trebao bi spriječiti nestašice kakvima je Europa bila izložena zadnjih godina zbog prijepora Rusije i Ukrajine oko cijene ruskog plina. Zimi 2009., Moskva je Kijevu zatvorila dotok plina, a Ukrajina, preko čijeg teritorija se plin doprema za Europu, na to je uzvratila zaustavljanjem tranzita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙