FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kolumbijski pobunjenici odbacili poziv na demobilizaciju

BOGOTA, 6. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Kolumbijski pobunjenici iz skupine FARC odbacili su poziv na demobilizaciju u nedjelju, dva dana nakon što je predsjednik Juan Manuel Santos ostvario svoju najveću vojnu pobjedu ubojstvom čelnika FARC-a Alfonsa Cana.

Mnogi su se Kolumbijci ponadali da će smrt 63-godišnjeg marksističkog zapovjednika u napadu na njegovo skrovište u džungli u petak označiti kraj gotovo pet desetljeća dugog građanskog rata u toj državi a predsjednik Santos je FARC izravno pozvao da položi oružje. Nitko, međutim, nije očekivao da će ta skupina koja se financira trgovinom drogom brzo odustati a FARC je obećao nastaviti svoju borbu.

"To nije prvi puta da potlačeni i izrabljivani u Kolumbiji oplakuju jednog od svojih najvećih vođa", rekao je FARC u izjavi objavljenoj na internet stranici www.anncol.info, koja često prenosi njegove poruke.

"A nije ni prvi puta da će ih zamijeniti, s hrabrošću i potpunim uvjerenjem u pobjedu. Mir u Kolumbiji neće doći demobilizacijom gerile nego konačnim ukidanjem razloga za ustanak".

Još nije poznato tko će zamijeniti Cana no analitičari sugeriraju da bi kandidati mogli biti Ivan Marquez ili Timoleon Jimenez, zvan Timošenko. Dezerterstvo i vojni udari smanjili su broj gerilaca FARC-a na 7000 s 17000 koliko ih je bilo na vrhuncu snage te skupine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙