FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crna Gora uputila prosvjed Srbiji zbog spora oko SPC-a

PODGORICA, 5. studenog 2011. (Hina) - Vlada Crne Gore uputila je oštar prosvjed Srbiji zbog, kako je rečeno, "njezina miješanja u sudski postupak koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) vodi protiv Crne Gore pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu", ocjenjujući to "izravnim miješanjem u unutarnje stvari suverene države Crne Gore", prenose u subotu podgorički mediji.

Vlada Crne Gore razmatrala je informaciju njezinog zastupnika pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu po predstavci Srpske pravoslavne crkve protiv države Crne Gore, sa posebnim osvrtom na podnesak vlade Srbije kojim se miješa u međunarodni sudski postupak na strani podnosioca predstavke.

"Tim povodom državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Nebojša Kaluđerović pozvao je veleposlanika Srbije u Crnoj Gori Zorana Lutovca i uručio mu oštar prosvjed vlade Crne Gore i prenio zaključke sa sjednice", priopćila je vlada.

Vlada ocjenjuje da je taj čin Srbije u suprotnosti sa temeljnim načelima dobrosusjedskih odnosa, "odnosno da pojedini elementi podneska vlade Srbije od 23. rujna Europskom sudu za ljudska prava predstavljaju izravno miješanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore", priopćeno je.

Vlada, kako se navodi, smatra neprimjerenim i neprihvatljivim proizvoljno tumačenje nekih povijesnih činjenica na štetu države Crne Gore i preusmjeravanje rasprave s pravnih na politička pitanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙