FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maliki u Bijeloj kući prije povlačenja Amerikanaca

WASHINGTON/ZAGREB, 4. studenog 2011. (Hina) - Američki predsjednik Barack Obama primit će iračkog premijera Nurija al Malikija u Bijeloj kući 12. prosinca, nekoliko tjedana prije predviđenog povlačenja svih američkih snaga iz Iraka.

"Dvojica čelnika održat će razgovore o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Sjedinjenih Država i Iraka", najavio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney u priopćenju.

"Predsjednik Obama poštuje žrtvovanje i postignuća svih onih koji su služili u Iraku, kao i ona iračkoga naroda, koja su dovela do ovoga trenutka punog obećanja za trajno prijateljstvo SAD-a i Iraka", dodao je Carney.

Prije dva tjedna, Obama je najavio potpuno američko povlačenje iz Iraka do 31. prosinca. Prethodno su bez uspjeha okončani dugi pregovori dužnosnika u Washingtonu i Bagdadu, oko zadržavanja tisuća američkih vojnika u Iraku dok se zemlja u cijelosti ne oporavi od rata.

"Nakon gotovo devet godina, američki rat u Iraku bit će završen", rekao je Obama, obećavši da će većina američkih vojnika stići kući za Božićne blagdane.

Prilikom te objave, Obama je podsjetio da je 2008., tijekom predsjedničke kampanje, obećao da će završiti rat u Iraku.

Obamina odluka o povlačenju iz Iraka našla se na udaru kritika, posebno iz redova republikanske oporbe, no ministar obrane Leon Panetta je kazao da Irak može brinuti sam o sebi, te dodao da mnoštvo američkih snaga i dalje ostaje u regiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙