FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izaslanik EU u Jemenu tvrdi da će Saleh uskoro predati vlast

SANAA, 2. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh za korak je bliže prijenosu vlasti na svojeg zamjenika Abd-Rabua Mansura Hadija najavama da će prihvatiti prijedlog UN koji će olakšati prijenos vlasti i okončati pobunu protiv njegove vlasti, objavila je tamošnja državna novinska agencija Saba, pozivajući se na izjavu izaslanika EU u Jemenu Michelea Cervonea d'Ursa.

Saleh (69), čija vladavina traje pune 33 godine, dosad je već triput prihvaćao da preda vlast i svaki se put u posljednji trenutak predomislio, unatoč sve jačim prosvjedima protiv njegova režima, koje su potakla događanja diljem arapskog svijeta. Veleposlanik d'Urso izrazio je uvjerenost da je jemenski predsjednik sad doista prihvatio plan UN o prijenosu vlasti.

"Uvjereni smo da smo na rubu postizanja sporazuma i nadamo se da će Kurban Bajram (muslimanski blagdan) biti prilika da se Jemenu i svijetu obznani da je ta zemlja prešla u novu fazu", rekao je d'Urso za Sabu, dodavši kako je zamolio oporbene čelnike da se vrate u svoja mjesta uoči blagdana sljedeći tjedan kako bi se sporazum mogao dovršiti.

Iz jemenske vlade dosad nije bilo komentara na d'Ursove izjave, ali je još u nedjelju pomoćnik ministra vanjskih poslova Abdo al-Džanadi rekao da je vladajuća stranka blizu objave da će Hadi naslijediti Saleha.

No jedna od najistaknutijih figura jemenske oporbe Tawakul Karman, koja je prošli mjesec dobila Nobelovu nagradu za mir zajedno s dvjema Liberijkama, tvrdi da je ono što se nudi premalo i da je došlo prekasno.

"Sramotno je da se šačica onih koji tvrde da im je stalo do budućnosti Jemena zadovoljava predloženim inicijativama, među kojima je najapsurdnija davanje punog imuniteta Salehu, njegovim sinovima i najbližim suradnicima od ikakve odgovornosti za zločine koje su počinili, uključujući ubojstva stotina revolucionara", napisala je u britanskom dnevniku Guardianu.

U međuvremenu se nastavljaju teške borbe između Salehovih protivnika i sljedbenika pa je u srijedu, po informacijama jednog liječnika, u trećem po veličini jemenskom gradu Taizu, udaljenom 200 kilometara od Sane, poginulo četvero, a ranjeno 40 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙