FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 31. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

ZAGREB

Odnosi Hrvatske i Makedonije na zavidnoj su razini, bez otvorenih pitanja i Hrvatska u potpunosi podupire makedonske euroatlantske ambicije, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon razgovora s makedonskim kolegom Đorgeom Ivanovom. "Hrvatska podupire euroatlantske ambicije Makedonije i nada se da će spor koji Makedonija ima s Grčkom oko svojeg imena i nacionalnog identiteta biti riješen na obostrano zadovoljstvo" rekao je Jospović u zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka s makedonskim predsjednikom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Hrvatski predsjednik kazao je da je jedna od tema razgovora bila status pripadnika hrvatske i makedonske nacionalne skupine u dvjema državama i da su dvojica predsjednika zaključila kako je odnos prema njima primjeren i da obje zemlje podupiru nacionalni identitet manjinske zajednice. Josipović i Ivanov razgovarali su i o suradnji na raznim područjima, utvrdivši da ima još puno prostora za jačanje odnosa, osobito u gospodarstvu, te da treba uložiti pojačane napore u otklanjanju manjih problema koji se pojavljuju u provedbi gospodarske suradnje.

ZAGREB

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov u ponedjeljak je u Zagrebu izjavio da Makedonija, nakon što Europska komisija u posljednjem izvješću o napretku te zemlje nigdje nije spomenula pridjev makedonski, sumnja u iskrenost namjera EU i da je Europska komisija na neki način odabrala stranu jer ne primjenjuje vlastita načela jednakosti svih zemalja. Nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u Uredu predsjednika Ivanova su novinari upitali što će Makedonija učiniti nakon što je u posljednjem izvješću o napretku Europska komisija u potpunosti izostavila pridjev makedonski, i u pogledu jezika i u pogledu naroda i u pogledu državnih institucija. "Time se dira u nešto što je najsvetije, najosjetljivije za makedonski narod i to je izazvalo osobito snažnu reakciju cijelog društva u Makedoniji", rekao je Ivanov istaknuvši da je na to "osobito snažno reagiralo makedonsko društvo u cjelini jer je to dovelo do toga da Makedonija sad sumnja u iskrenost namjera EU i same Grčke, koja je ispočetka taj problem postavljala samo u sklopu UN-a a sada ga očito širi dalje".

TRIPOLI

Čelnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u ponedjeljak da je vojna intervencija Sjevernoatlantskog saveza u Siriji "potpuno isključena", istodobno osuđujući represiju "sirijskih snaga sigurnosti nad civilima". "Potpuno je isključena. Nemamo nikakvu namjeru intervenirati u Siriji", kazao je Rasmussen u zrakoplovu kojim je doputovao u Libiju. Rasmussen je došao u libijski glavni grad Tripoli kako bi se sastao s tamošnjim čelnicima povodom završetka NATO-ove operacije u toj zemlji, koja je dovela do pada režima Moamera Gadafija. "Jasno da odlučno osuđujem represiju snaga sigurnosti nad civilima u Siriji. To je apsolutno skandalozno", kazao je Rasmussen dan nakon novih prosvjeda u kojima je sedam osoba smrtno stradalo u Siriji. "Sirija može naprijed jedino uzimajući u obzir legitimne težnje sirijskog naroda, uvođenjem demokratskih reformi", jednako kao i druge zemlje, dodao je on.

ZAGREB

Organizacija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u ponedjeljak je na svom sastanku u Parizu odlučila primiti Palestince u punopravno članstvo, prenose agencije. Rezolucija je usvojena sa 107 glasova za, 52 suzdržana i 14 glasova protiv. "Ovo glasovanje omogućit će brisanje dijela nepravde učinjene palestinskom narodu", kazao je ministar vanjskih poslova Palestinske samouprave Rijad al-Malki. Izvršni odbor Organizacije UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu, pod pritiskom arapskih zemalja, usvojio je 5. listopada prijedlog o prihvaćanju Palestine za članicu ove organizacije, što je odmah izazvalo protivljenje SAD-a, ali i dijela europskih zemalja. UNESCO je prva agencija UN-a za čije su članstvo aplicirali Palestinci, nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas 23. rujna zatražio puno članstvo u Ujedinjenim narodima.

SARAJEVO

Županijski sud u Sarajevu osudio je u ponedjeljak bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Ermina Čuturića na pet i pol godina zatvora proglasivši ga krivim za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u selu Stupnom Dolu kod Vareša u središnjoj Bosni. Nepravomoćnom presudom je konstatirano kako je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno ustanovljeno da je Čuturić sudjelovao u napadu na Stupni Do te u privođenju, zlostavljanju i pljački imovine bošnjačkog stanovništva. Ružić je tijekom zbivanja u Stupnom Dolu u listopadu 1993. godine bio pripadnikom postrojbe HVO-a poznate pod nazivom "Maturice". Članovi te postrojbe odgovorni su za likvidaciju 38 bošnjačkih civila iz Stupnog Dola.

BEOGRAD

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je u ponedjeljak, povodom završetka regionalnog projekta ''Pravda i ratni zločini'', kako procesuiranje ratnih zločina ostaje jedna od ključnih obveza Srbije te je najavio pokretanje novih istraga i nastavak kaznenog progona osumnjičenih za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Vukčević je na tiskovnoj konferenciji kazao kako okončanje akcije uhićenja i prebacivanja haaških optuženika obavezuje srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine da i dalje odlučno ustraje u sprečavanju politike nekažnjivosti, dodavši da ''samo tako možemo ponuditi bolju i pravedniju budućnost generacijama koje dolaze''. U okviru projekta su, po Vukčevićevim riječima, tužitelji za ratne zločine iz regije zapadnog Balkana i iz Haaškog tribunala bili su u prilici podijeliti dragocjena iskustva koja se tiču konkretnih pitanja, među kojima su vođenje istraga o ratnim zločinima, primjena instituta zapovjedne odgovornosti te gubitak statusa zaštićenih osoba za civile.

SARAJEVO

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u ponedjeljak dvojicu bivših časnika vojske bosanskih Srba na ukupno 35 godina zatvora proglasivši ih krivim za sudjelovanje u pogubljenju velikog broja bošnjačkih muškaraca i dječaka zarobljenih nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine. Nepravomoćnom presudom Suda BiH je bivši pomoćnik zapovjednika za sigurnost Zvorničke brigade vojske bosanskih Srba Slavko Perić osuđen na devetnaest godina zatvora. Istom sudskom odlukom Momir Pelemiš, koji je u ratu obnašao dužnost zamjenika zapovjednika bataljuna u istoj brigadi, osuđen je na šesnaest godina zatvora. U presudi se ističe kako je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da su Perić i Pelemiš sudjelovali u isplaniranoj likvidaciji tisuću i pol Bošnjaka koji su nakon zarobljavanja u Srebrenici odvedeni na farmu u okolici Zvornika gdje su potom ubijeni.

SARAJEVO

Četiri osobe su uhićene u velikoj policijskoj akciji na području Doboja, u središnjoj Bosni, u kojoj je pronađena i zaplijenjena znatna količina oružja, uključujući teške minobacače, potvrdila je u ponedjeljak Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija kazala je kako je u akciji izvedenoj po nalogu Tužiteljstva BiH zaplijenjeno šest minobacača promjera 120 milimetara, devetnaest ručnih raketnih bacača, više od dvadeset ručnih bombi te šest strojnica. Akcija SIPA-e, kako je rečeno, usmjerena je na razbijanje organizirane kriminalne skupine umiješane u protuzakonitu trgovinu oružjem. Lokalni su mediji izvijestili kako je među uhićenima i službenik dobojske policiji koji je navodno radio na izdavanju putnih isprava. Iz Tužiteljstva BiH priopćeno je kako je istraga o ovoj kriminalnoj skupini trajala dulje vrijeme i kako ju je započelo lokalno tužiteljstvo u Doboju.

LJUBLJANA

Dan prije blagdana Svih svetih u Sloveniji se ovaj ponedjeljak obilježava kao Dan reformacije, koji je kao državni praznik i neradni dan određen prije dvadeset godina. Praznik je u kalendare unesen iz praktičnih razloga, kako bi po tradiciji na grobove svojih bližnjih mogli upaliti svijeće i postaviti svijeće i oni koji su daleko od mjesta gdje su njihovi preci, ali u prvom redu kako bi se izrazilo poštovanje prema maloj, ali cijenjenoj protestantskoj zajednici. Praznik kojim se obilježava 31. listopada 1517., dan kad je utemeljitelj protestantizma, profesor teologije Martin Luther na vrata gradske crkve u Wittembergu istaknuo svojih 95 teza i tako pokrenuo protestantski pokret, okrenuvši se od pape i katolicizma, kao svoj vjerski blagdan slavi 0,8 posto Slovenaca. Riječ je o protestantima, uglavnom pripadnicima Evangeličke crkve, a najviše ih je na sjeveroistoku zemlje, u rubnim dijelovima prema Mađarskoj.

MOSKVA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritizirao je Zapad zbog "dvostrukih mjerila" u načinu na koji tretira javne prosvjede u Rusiji i kod kuće, javljaju u ponedjeljak ruski mediji. Izjava Lavrova uslijedila je nakon što je policija u Portlandu u Oregonu uhitila 30 ljudi, koji su prosvjedovali protiv bogatih u sklopu pokreta "Okupirajmo Wall Street", zbog kršenja policijskog sata. "Dok se nama usuđuju postavljati pitanja, naši zapadni partneri ne žele rješavati svoje vlastite probleme kojih imaju dosta", rekao je Lavrov misleći na kritike zapadnih organizacija za ljudska prava glede "nasilnih" rastjerivanja prosvjeda u Rusiji. U nedjelju je policija u američkom gradu Denveru morala primijeniti silu protiv pristaša pokreta "Okupirajmo Wall Street" kada je gomila od oko 2000 ljudi navalila na zgradu parlamenta savezne države Colorado, objavio je CBS na svojoj internet stranici u nedjelju.

MILANO

Utjecajni predsjednik automobilske tvrtke Ferrarija, Luca Cordero di Montezemolo, u ponedjeljak je izjavio da premijer Silvio Berlusconi nije u stanju izvesti Italiju iz dužničke krize te da to može ostvariti jedino "vlada nacionalnog spasa". "Premijer mora voditi računa o tomu da je jedini način da se danas spasi zemlja osnivanje vlade nacionalnog spasa", piše predsjednik Ferrarija, o čijem se ulasku u političke vode često govori u Italiji, u pismu listu La Repubblici. Di Montezemolo smatra da je to rješenje prihvatljivije od organiziranja prijevremenih izbora koji bi "paralizirali zemlju", s obzirom na to da među članovima Berlusconijeve koalicije trajno traju međusobni sukobi, a oporba vodi zamršenu političku ekonomiju. "Ako Berlusconi i dalje bude stavljao vlastite ambicije ispred dobrobiti Italije, njegov politički put, koji ima boljih i lošijih trenutaka, završit će na najgori mogući način", smatra Di Montezemolo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙