FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu konferencija o psihoterapiji

ZAGREB, 29. listopada 2011. (Hina) - Zakonska regulacija psihoterapijske profesije otvorit će vrata njezinom daljnjem razvoju i tržišnim potencijalima te podići njezine postojeće standarde na višu razinu što je ključno za njezinu budućnost, zaključak je uvodnog dijela 1. međunarodne konferencije Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske koja se održava 29. i 30. listopada u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Konferencija pod nazivom "Istine o psihoterapiji" započela je okruglim stolom o statusu psihoterapije u Hrvatskoj na kojem je predstavljeno 11 psihoterapijskih udruga. Osim što su izložile svoje programe namijenjene edukaciji psihoterapeuta i radionice te aktivnosti s ciljem približavanja psihoterapije građanstvu, predstavnici udruga složili su se po pitanju zakonskog uređenja psihoterapije u Hrvatskoj.

"Psihoterapija je u Hrvatskoj etablirana profesija koja zahtijeva zakonsko uređenje, ne samo zbog regulacije same, nego i zato što njezin današnji status treba prenijeti i na mlade generacije", zaključila je Ljiljana Bastaić, predsjednica Društva Imago terapeuta Hrvatske (DITH).

O zakonskoj problematici raspravljalo se u okviru drugog predavanja gdje su predavači upoznali publiku sa stanjem psihoterapijske profesije u Hrvatskoj i u Europi, ističući pozitivne strane postojećih psihoterapijskih zakona u zemljama poput, Austrije, Njemačke, Francuske, Italije, Finske i Švedske.

"Zakon o psihoterapiji dobro je imati ne samo zato što njime psihoterapeuti uživaju javno priznanje svoje profesije, nego još više zbog samih pacijenata koji u slučaju pravno uređene psihoterapijske profesije imaju mogućnost korištenja psihoterapijskih usluga unutar postojećeg zdravstvenog sustava", rekao je glavni tajnik European Association for Psychotherapy Alfred Pritz.

Napomenuo je da danas, 20 godina nakon donošenja zakona o psihoterapiji u Austriji, ta profesija dobiva 100 milijuna eura godišnje iz državnog proračuna, a u Ujedinjenom Kraljevstvu sudjeluje sa 1,5 posto BDP-a.

Konferencija je otvorena uvodnim govorima predstavnice Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Ivanke Taskov i predsjednika Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske Jadrana Morovića koji je jedan od začetnika ideje o potrebi pravnog uređenja psihoterapije u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙