FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irski predsjednik bit će poznat večeras

DUBLIN, 29. listopada 2011. (Hina/AFP) - Iako je svima poznato da će novi irski predsjednik biti laburist Michael D. Higgins, njegovo će službeno proglašenje biti tek večeras kad službeno završi prebrojavanje glasova.

Prebrojavanje glasova na irskim predsjedničkim izborima tradicionalno je dugo zbog preferencijalnog načina glasovanja. Naime, umjesto održavanja drugog kruga birači već u prvom krugu svrstavaju kandidate po redu kako ih preferiraju i zatim se u brojanju njihovi se glasovi prenose dok jedan kandidat ne dobije apsolutnu većinu glasova.

S 39,6 posto glasova nakon prvog brojanja, bivši ministar kulture i pjesnik, laburistički kandidat Michael D. Higgins (70), najstariji i najiskusniji od sedmero kandidata, čini se sigurnim pobjednikom. Laburistička stranka manjinski je partner u vladajućoj koaliciji.

Na drugom mjestu s 28,5 posto glasova nalazi se biznismen Sean Gallagher, koji se natjecao kao neovisni kandidat i na početku kampanje bio favorit, ali ga je očito koštala bliskost s Fiannom Fail, strankom koju se smatra krivom za irski gospodarski kolaps i koja je teško poražena na općim izborima prije osam mjeseci.

Bivši zapovjednik IRA-e, a sada umjereni nacionalistički političar i predstavnik Sinn Feina Martin McGuinness osvojio je 13,7 posto glasova. Obojica su već priznala poraz.

"Jako sam zadovoljan ovom uvjerljivom pobjedom", kazao je Michael D. Higgins. "To će mi omogućiti da budem predsjednik svima".

Gay Mitchell, kandidat vladajuće stranke Fine Gael popularnog premijera Ende Kennyja ostvario je loš rezultat što su ankete i predvidjele. Analitičari kažu da to i nije iznenađenje jer se na irskim predsjedničkim izborima mnogo više gleda osobnost kandidata nego stranačka politika, a Mitchell je vodio "mlitavu kampanju".

Nasljednika predsjednice Mary McAleese koja je odradila dva sedmogodišnja mandata, biralo je u četvrtak 3,2 milijuna Iraca s pravom glasa.

U subotu će biti objavljeni i rezultati referenduma o tome treba li dopustiti vladi da smanji plaće sudaca i poveća ovlasti parlamentarnih odbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙