FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šešeljeva komunikacija s pravnim savjetnicima pod nadzorom

BEOGRAD, 28. listopada 2011. (Hina) - Tajnik Haaškog suda u petak je obavijestio optuženika Vojislava Šešelja da će komunikacija između njega i njegovih pravnih savjetnika biti pod nadzorom u razdoblju od 30 dana jer ju je zloupotrijebio u nastojanju da utječe na svjedoke ili ih zastraši, izjavila je glasnogovornica suda Nerma Jelačić.

Ona je, u povodu odluke tajnika Tribunala, u priopćenju navela kako je tajnik utvrdio da postoji osnovana sumnja da je Šešelj zloupotrijebio tu privilegiranu komunikaciju u pokušaju da utječe na svjedoke ili da ih zastraši, odnosno da ometa provođenje pravde.

''Ova mjera, koja stupa na snagu odmah, poduzeta je suglasno pravilima Međunarodnog suda i u skladu je s međunarodnim standardima. Kao i svaki drugi optuženik, Vojislav Šešelj ima mogućnost nenadzirane komunikacije sa svojim pravnim timom, međutim, ta komunikacija može biti nadzirana ukoliko postoji osnovana sumnja da se ona zloupotrebljava'', ističe Jelačić.

Dodaje se kako je tajnik, u pismu koje je danas poslano Šešelju, objasnio da postoji osnovana sumnja da je Šešelj zloupotrijebio režim nenadzirane komunikacije da bi omogućio objavljivanje poverljivog materijala na svojoj internetskoj stranici kršeći naredbe suda i time je ometao provođenje pravde.

U pismu tajnika također je pojašnjeno da će Šešelj moći komunicirati sa svojim priznatim pravnim savjetnicima putem posjeta, telefonskih poziva i pismeno, ali da će takva komunikacija biti nadzirana.

Tajnik Haaškog suda će razmotriti svoju odluku nakon razdoblja od 30 dana, a optuženi ima pravo na ovu odluku žaliti se predsjedniku suda, navela je Jelačić.

ICTY je Šešelja do sada tri puta optužio za nepoštovanje suda zbog odavanja identiteta zaštićenih svjedoka i po prvoj je optužnici 2009. osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u knjizi, čiji naslov nije objavljen, otkrio imena i druge osobne podatke tri zaštićena svjedoka.

Sud će Šešelju u ponedjeljak izreći presudu po drugoj optužnici za odavanje identiteta 11 zaštićenih svjedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH, te protiv vojvođanskih Hrvata, u razdoblju 1991-93.

Treća i najnovija optužnica podignuta je u svibnju ove godine zbog toga što je Šešelj na svojoj web stranici objavio povjerljive podatke o identitetu tužiteljskih svjedoka zbog kojih je dobio prve dvije optužnice za nepoštovanje suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙