FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo summit Commonwealtha u Australiji

PERTH, Australija, 28. listopada 2011. (Hina/Reuters/AFP) - Čelnici Commonwealtha, skupine uglavnom bivših britanskih kolonija, započeli su u petak trodnevni summit pod pritiskom da izraze čvršće stajalište vezano uz kršenja ljudskih prava kod nekih država članica ili pak rizika od gubljenja svrhe vlastita postojanja kao skupine.

Osamdesetpetogodišnja britanska kraljica Elizabeta II otvorila je susret čelnika 54 zemlje Commonwealtha, skupine koja predstavlja dom za 30 posto svjetske populacije te koja okuplja pet vodećih gospodarstava svijeta među G20, no koja se bori kako bi imala utjecaj na globalnu politiku.

Pripreme za summit protekle su u znaku pritiska da se zauzme čvršće stajalište o kršenju ljudskih i političkih prava. Izvješće koje govori o tome upozorava da će, ako to ne napravi, Commonwealrh riskirati da postane bespredmetan kao organizacija.

Australska premijerka Julia Gillard u svom je pozdravnom govoru istaknula kako skupina "treba osigurati da one zemlje članice koje imaju slabije usvojene vrijednosti ove skupine shvate da njihovi kolege žele vidjeti promjenu".

Većina rasprave usmjerila se na Sri Lanku i međunarodne zahtjeve da dopusti neovisnu istragu vezanu uz optužbe o ratnim zločinima tijekom 25-godišnjeg građanskog rata, posebice u posljednjim mjesecima 2009. godine.

Sri Lanka navodi da će čekati rezultate vlastite istrage najavljene za idući mjesec, nazivajući pritisak vezan uz pitanje ljudskih prava propagandnim ratom iza kojeg stoje Tamilski tigrovi.

Kanada, u kojoj živi velika etnička tamilska skupina, najavila je pak da će bojkotirati summit Commonwealtha 2013. u Sri Lanki ako zemlja domaćin ne poboljša stanje ljudskih prava.

Zamjenik direktora Amnesty Internationala za azijsko-pacifičku regiju Madhu Malhorta upozorio je da su čelnici Commonwealtha danas suočeni s izborom - reforma Commonwealtha tako da se može učinkovito nositi sa slučajevima kršenja ljudskih prava u svojim zemljama članicama ili rizik da skupina postane irelevantna.

Britanski premijer David Cameron odbacio je pak sugestije da Commonwealth više nije od velike koristi. "Živimo u svijetu mreža i ovo je velika mreža: trećina svjetske populacije, 54 različite zemlje diljem šest kontinenata", kazao je Cameron novinarima u Perthu. "Ne obična mreža nego takva koja promiče vrijednosti ljudskih prava, demokracije i slobode", dodao je.

Oko 500 prosvjednika okupilo se u Perthu prosvjedujući zbog raznih pitanja, no brojne policijske snage drže ih podalje od okupljenih svjetskih čelnika u središnjem dijelu grada.

Još neka pitanja koja postavljaju uglavnom manje članice ove skupine zemalja vezana su uz problem globalnog zagrijavanja i želje da se donese jaka izjava uoči međunarodnog summita o klimi idućeg mjeseca u južnoafričkog gradu Durbanu. One također žele pomoć skupine u ograničavanju ženidbe maloljetnih osoba s obzirom da je 12 od 20 zemalja s najvišom stopom takvih brakova u članstvu Commonwealtha. Također se upozorava i na kršenje zakona u 41 zemlji Commonwealtha proglašavanjem homoseksualnosti zločinom čime se krše ljudska prava i otežava borbu protiv AIDS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙